Новини от Пловдив » България » България » Стотици скочиха на протест против строежи в парк
България Важно Екология

Стотици скочиха на протест против строежи в парк

Снимка: Vox64.com

На протест в защита на парка „Свети Врач“ излязоха стотици жители на Сандански. Недоволството е заради върнатото от областния управител Стоян Христов решение на Общинския съвет, касаещо строителството в парка, предава bTV. Протестното премина от площад „България“ в посока езерото в парка.

Недоволството на хората ескалира заради намерението на инвеститори да строят сгради на мястото на ресторант „Байкал“ и на терените след скоковете в парк „Свети Врач“. Само изготвеният от проектантите подробен устройствен план може да защити парка, според организаторите на мирния протест.

„Парк „Свети Врач“ е паметник на парковото и градинско изкуство, безспорно признат от всеки, който е имал привилегията да се разходи из алеите му. Освен това е белодробна лечебница за цяла Европа и най-вече мястото, където израснахме ние и децата ни“, коментира Драгомир Бошкилов, който е сред инициаторите на протеста.

Исканията на хората бяха подкрепени и от кмета на града Атанас Стоянов, който се присъедини към протеста. „Върнатото от областния управител за ново разглеждане решение за подробен устройствен план на парк „Свети Врач“ не е в полза на парка, нито в интерес на неговата защита, опазване и съхраняването му като символа на Сандански и паметник на парковото и градинското изкуство“, смята Стоянов.

Той е категорично против заповедта на областния управител и мотивите за връщане на решението за ново гласуване. Апелът му ще ще бъде решението отново да бъде потвърдено, а чрез него и планът да бъде одобрен.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...