майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Бизнес » Екология » РИОСВ подгони кметове в Пловдивско да чистят нерегламентирани сметища
Екология Пловдив Пловдив Важно Регион

РИОСВ подгони кметове в Пловдивско да чистят нерегламентирани сметища

Регионалната екоинспекция в Пловдив даде ултимативен срок на кметовете на общини да набележат мерки за справяне с незаконните сметища.

До края на март изхвърлените безразборно строителни и битови отпадъци трябва да бъдат събрани и транспортирани до определените за депонирането им места.

Кметовете обаче не са сигурни, че могат да се справят с проблема, ако не срещнат съдействие и подкрепа от държавните институции.

Разпилени отпадъци и изхвърлени строителни материали са ежедневен отпечатък от човешка дейност в покрайнините на градовете и селата.

Нерегламентирани сметища като това, на което има и битови отпадъци и автомобилни гуми, могат да изникнат за часове, а почистването им отнема немалко време и ресурс.

В екоинспекцията в Пловдив непрекъснато получават сигнали за такива нарушения. Дори след почистване на терените траен ефект няма.

„Нерегламентирани замърсявания в няколко общини – община Първомай, Асеновград, Стамболийски, Пловдив“, заяви инж. Любка Караманова, РИОСВ-Пловдив, цитирана от БНТ.
За по-ефективен контрол в Асеновград въвеждат видеонаблюдение. В селата ще бъдат поставени камери там, където най-често се изхвърлят боклуци.

„Голяма част от нарушителите са непълнолетни, издирваме техните родители с помощта на полицията, но всичките мерки от страна на общината явно са недостатъчни“, коментира Дора Младенова, началник отдел „Екология и околна среда“- Асеновград.
Само за година в Първомай са похарчили повече от 50 хиляди лева от бюджета за почистване на 15 нерегламентирани сметища. И въпреки всичко кметът е глобен.

„В даден момент идва проверка от РИОСВ – поне на две, три от тях ще има проблеми и веднага глобата е на кмета. Глобата в цифрово изражение беше 1600 лева“, заяви Николай Митков, кмет на Първомай.
Сега екоинспекцията в Пловдив дава предписания на кметовете за нови проверки, които да бъдат направени до края март. След това пак ги заплашват глоби.

„Законът предвижда санкции от 3 до 10 000 лв. глоби на кметове, които не предприемат съответните действия“, допълни инж. Любка Караманова, РИОСВ-Пловдив.

„Омагьосан е кръгът. Сигурно всички кметове ще се съгласят, че това е един от най-големите проблеми във всяка българска община“, каза още Николай Митков, кмет на Първомай.
Проверката на регионалната екоинспекция ще обхване всичките 201 населени места в Пловдивска област.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...