майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Валери Жаблянов води листата на коалиция „Левицата!“ в Пловдив, Владо Маринов е №1 в областта
Важно Градът Избори 2023 Пловдив Политика

Валери Жаблянов води листата на коалиция „Левицата!“ в Пловдив, Владо Маринов е №1 в областта

Владимир Маринов и Валери Жаблянов регистрираха листите в 16 и 17 РИК и обявиха целите на "Левицата!", снимки: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Валери Жаблянов е водач на листата на коалиция „Левицата!“ в Пловдив, а Владимир Маринов е №1 в списъка с кандидати за депутати в областта. Двамата регирстираха двете листи в 16 -а и 17-а РИК.

„Пловдив е ценен за България с ролята, която има от Античността до Съединението на България. Пловдив е политически център, важен за българската политика. Считам, че моят избор е продиктуван от общото ни разбиране в коалицията, че Пловдив е център, който определя в голяма степен балансите в българския парламент. Българската вътрешна политика не бива да се формулира единствено в София. Политическото представителство е това, което беше нарушено в българските институции и доведе до дълбока неудовлетвореност на българските граждани в различните райони на страната“, отговори Валери Жаблянов на въпрос на ПловдивПрес защо е избрал да бъде водач под тепетата.

Втора в пловдивската листа е адвокат Весела Кънчева. В списъка с кандидати за народни представители има професионалисти, юристи и специалисти в научни области. Трети е Христо Кисов, който се занимава с физика. След това е Живко Тодоров – компютърен специалист. Пета е Лидия Ганчева, следват Светослав Велков и Владимир Маринов. Листата е с 19 имена.

Коалиция „Левицата!“ си поставя за цел консолидиране на гласовете на ляво ориентираните български граждани. „В последните избори те не можаха да намерят своя автентичен представител. Голяма част от българите са се отдръпнали от политиката, разочаровани от неизпълнени ангажименти. Ще се опитаме да компенсираме този хроничен недостатък на българската демокрация. Това, което отблъсква хората от участието в изборите и ги прави безразлични към управлението на държавата, е голям порок и трябва да бъде преодолян с дружните усилия на политическите партии и със съдържателна политика. В България не е въпрос да се сформира каквото и да е правителство, а такова с ясна програма за управление. Като приоритет трябва да е записано, че управлението се води в името на всички български граждани, не на фирмите и бизнеса“, заяви Валери Жаблянов.

Той допълни, че коалиция „Левицата!“ се обявява за незабавно прекратяване на военните действия в Украйна и за започване на мирен процес. „Ние сме за активна социална политика, затова ни е необходимо убедително парламентарно представителство, за което ще положим усилия. „Левицата!“ е възможна управленска алтернатива на България, а не просто една парламентарна група, в каквато се превърна БСП. Парламентарната немощ на българската левица досега отвори пространството за затвърждаване на неолибералната консервативна финансова и икономическа политика на България. Ние се нуждаем от възстановяване на авторитета на българския парламент и от изпълване със съдържание на понятието „народовластие“, коментира Жаблянов.

Водачът на листата на коалиция „Левицата!“ в 17 МИР Пловдив-област Владимир Маринов обясни, че основният им опонент са ПП, ДБ и ГЕРБ. „Ние имаме чисто идеологически различия и виждания затова как трябва да се развива страната. Всякакви намеци, че имаме проблем с БСП, са лишени от логика.  Ако има проблем, той е с партията на Нинова, а не с  ляво мислещите хора в България. 2017 година за традиционната левица в лицето на БСП гласуваха над 900 000 българи, а на последните избори са около 230 000. Ние ще се борим за всеки един глас. Считаме, че коалиция „Левицата!“ е алтернативата, която би могла да доведе и след изборите на 2 април, до нещо, което българското общество очаква от нас –  да има една силна, истинска, автентична левица. Борбата не е за партийни централи, а за ляво мислещите хора“, категоричен бе Владимир Маринов.

Той подчерта, че за него е огромна отговорност да поведе листата на коалиция „Левицата!“ в 17 МИР Пловдив-област. Втора  е д-р Лилия Чорбанова от „Движение 21“, следват Николай Посолски от „Изправи се БГ“. Листата е с 20 кандидати за депутати.

По две листи на коалиция „Левицата!“  ще водят Татяна Дончева –  24 МИР София и Велико Търново, Мая Маналова – 23 МИР София и Варна, Валери Жаблянов – Пловдив и Враца, а Георги Кадиев  – в Стара Загора . „Изградихме коалиция на равноправни участници и с ясен идеен профил. В коалицията са партии с общо разбиране за мястото на левите ценности и необходимостта от радикална промяна на пътя на българското икономическо и политическо развитие“, обясни Жаблянов.

В Коалиция „Левицата!“ са партиите АБВ, „Движение 21“, „Изправи се БГ“, ЗС „Александър Стамболийски“, „Нормална държава“ на Георги Кадиев. Водят се преговори и с други формации за допълнителна подкрепа.

Националната предизборна кампания коалиция „Левицата!“ ще открие на 3 март от Стара Загора, а преди това кандидатите за 49-ия парламент ще посетят връх Шипка.

От „Левицата!“ се надяват на толерантна и честна предизборна кампания, в която да бъдат представени идеите на политическите сили./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...