майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Близо 100 със смъртни присъди екзекутирани за 2 месеца в Иран
Важно Свят

Близо 100 със смъртни присъди екзекутирани за 2 месеца в Иран

Илюстративна снимка
Илюстративна снимка

Най-малко 94-ма са екзекутирани от властите в Иран през януари и февруари, предава ДПА и цитира правозащитната организация „Амнести интернешънъл“

„Амнести интернешънъл“ и правозащитната организаци „Абдоррахман Боруманд“, базирана в САЩ, обявяват, че от началото на годината в Иран са изпълнени смъртните присъди на най-малко един арабин ахваз, 14 кюрди и 13 белуджи. Екзекуциите станали след процеси, които двете правозащитни организации определят за крайно несправедливи.

Според „Амнести интернешънъл“ и „Абдоррахман Боруманд“ броят на смъртните присъди, изпълнени в Иран, е нараснал значително в сравнение с предходната година. Те цитират източници, които съобщават за случаи на ужасяващо сексуално насилие и други твърдения за изтезания.

„Иранските власти извършват екзекуции в ужасяващи мащаби“, заявва Роя Боруманд – изпълнителният директор на правозащитната организация „Абдоррахман Боруманд“.

„Действията им представляват посегателство срещу правото на живот и безсрамен опит не само за по-нататъшно потискане на етническите малцинства, но и за всяване на страх, че несъгласието ще бъде посрещнато с груба сила – на улицата или на бесилото“, допълва Боруманд.

„Потресаващо е, че екзекуциите се извършват рутинно при системно използване на изтръгнати с изтезания „признания“ за осъждане на обвиняемите на крайно несправедливи съдебни процеси“, подчертана Диана Елтахауи – представителка на „Амнести интернешънъл“.

Правозащитници от много години критикуват прилагането на смъртното наказание в Иран. Те твърдят, че то може да се използва като средство за репресии и че такива присъди са издавани след несправедливи съдебни процеси, отбелязва ДПА.

Иранските власти не са публикували официална статистика за екзекуциите в страната. По данни на „Амнести интернешънъл“ през първата половина на 2022 г. в Иран са били екзекутирани най-малко 250 души, главно за престъпления, свързани с наркотици.

Четирима участници в неотдавнашната вълна от протести също били екзекутирани. Смъртните присъди в Иран обикновено се изпълняват чрез обесване.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...