A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Важно » Претърсван е кораб за саботажа на „Северен поток“
Важно Свят

Претърсван е кораб за саботажа на „Северен поток“

По подозрение за саботажа на двата подводни газопроводи „Северен поток“ през септември 2022 г. е бил претърсен кораб. Това станало през януари в рамките на разследване в Германия, съобщава днес федералната прокуратура, цитирана от Франс прес.

„Претърсването на въпросния правателен съд е по подозрение, че може да е използван за транспортиране на взривни устройства“, използвани за взривяване на 26 септември 2022 г. на газопроводите „Северен поток“ 1 и 2 в Балтийско море“, е посочено в изявлението на прокуратурата.

„Самоличността на извършителите и техните мотиви са обект на текущо разследване“, добавят федералните магистрати. Те уточняват, че за момента не е възможно да се направят солидни изводи по тази тема, в частност по въпроса за държавата поръчител на саботажа.

„Никакво подозрение не тегне върху служителите на германската компания, наела кораба“, казват още от германското държавно обвинение.

Тази информация идва в момент, когато няколко медии съобщиха вчера, че разследването е установило, че през септември корабът е напуснал северногерманското пристанище Рощок с шест души екипаж и е превозвал експлозивите, предназначени за взривяване на газопровода.

Според седмичника „Цайт“ и обществените телевизии А Ер Де и Ес Фау Ер, корабът е била нает от базирана в Полша компания, която, както изглежда, принадлежи на двама украинци. За отдаването под наем са използвани фалшиви паспорти, твърдят източниците на трите медии. Според информацията им, корабът е напуснал Рощок на 6 септември и по-късно бил локализиран близо до датския остров Кристиансьо. „Следи от експлозиви са били открити „на масата в кабината“ на кораба, върната „непочистена“ на собственика й“, информира „Цайт“. Изданието отбелязва, че дори следите да водят към Украйна, разследващите все още не са успели да установят кой е поръчителят на саботажа.

„Украйна не е участвала в този грандиозен саботаж, който окончателно прекъсна притока на руски газ към Европа“, заявява днес украинският министър на отбраната Олексий Резников.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...