майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Бизнес » Милен Велчев: Няма опасност за финансите, но разбирам какво каза Велкова
Бизнес България Важно Мнения Посоки

Милен Велчев: Няма опасност за финансите, но разбирам какво каза Велкова

Милен Велчев
Милен Велчев

Трябва да бъдат последвани препоръките на Министерството на финансите за по-голяма бюджетна дисциплина. Това мнение изрази пред bTV бившият финансов министър от кабинета „Сакскобуртотски“ Милен Велчев.

„Няма непосредствена опасност за валутния борд, нито за курса на лева спрямо еврото, нито за възможността на България да финансира бюджетния си дефицит и да изплаща дълга си. От друга страна, аз така и разбирам предупреждението на Министерството на финансите, това е една червена лампичка, която трябва да светне сега, а не след две години, когато има реална опасност от сериозна бюджетна нестабилност. Трябва да се вземат мерки сега, за да се избегне влизането в такава ситуация на разклатени държавни финанси и създаване на недоверие сред инвеститорите“, коментира той.

Според Велчев, ако бъдещите депутати не последват препоръките на финансовото ведомство, то след 1-2 години, освен че ще забравим за еврозоната, то ще имаме и много по-сериозни проблеми – като например въпроса откъде да финансираме държавните разходи.

Макар и съгласен с препоръките на Росица Велкова, Велчев смята някои от мерките, като например данъка върху свръхпечалбите, за лоши. „Ефектът от една такава мярка, която е временна, ще е само за тази година, а догодина тепърва пак ще мислим как да се запълни дупката. Това ще разклати толкова доверието на инвеститорите в това, че България иска да води политика на ниски данъци, че ефектите от това ще се гледат години напред“, смята той.

„Когато министърът на финансите каже, че всичко е наред, е почти късно да се спасяваме“, цитира свой университетски преподавател бившият царски министър.

По думите на финансиста е имало и реална опасност, ако служебният кабинет бе внесъл бюджет в парламента в края на миналата година, то положението да бъде много по-лошо от сегашното. Причината – щели да се приемат множество популистки мерки с оглед на предстоящите поредни избори.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...