майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Президентът на Китай кацна в Москва за срещата с Путин
Важно Войната в Украйна Свят

Президентът на Китай кацна в Москва за срещата с Путин

Кадър: АП

Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна на държавно посещение в Русия, съобщиха китайски медии, цитирани от BBC. По данни на държавната агенция ТАСС, Дзипин е кацнал на летище Внуково.

Визитата, която ще продължи до 22 март, е по покана на руския президент Владимир Путин.

Според предварителната програма, двамата президенти ще имат неформален обяд, който ще бъде последван от разговори между двамата. Всички официални събития са планирани за вторник.

По информация на АФП, в разговорите между двамата лидери „ще бъдат обсъдени актуални въпроси за по-нататъшното развитие на всеобхватното партньорство и стратегическото взаимодействие между Русия и Китай“. Предвижда се и обмен на мнения в контекста на задълбочаването на руско-китайското сътрудничество на международната сцена.

Освен това пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС, уточни, че по време на посещението на китайския лидер ще бъдат подписани „редица важни двустранни документи“.

Предишната среща на лидерите на четири очи се състоя през септември 2022 г. в Самарканд в рамките на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество. В края на декември 2022 г. в разговори със Си Дзинпин чрез видеоконферентна връзка Путин го покани да дойде на държавно посещение в Москва през пролетта на 2023 г.

По-рано през март Си Дзинпин беше преизбран за трети петгодишен мандат като президент на КНР. В поздравителна телеграма Путин увери, че Москва и Пекин ще продължат да координират действията си по ключови въпроси. Руският президент също така изрази увереност, че той и китайският председател ще гарантират, че сътрудничеството на страните в широк кръг области ще се увеличи.

През октомври, след 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), Си Дзинпин беше преизбран и за трети мандат като генерален секретар на ЦК на ККП. Поради това държавното му посещение в Русия ще бъде първото му след преизбирането.

Посещението ще се състои малко повече от година след инвазията на Москва в съседна Украйна. Китай се опитва да се представи като неутрална страна в конфликта, но позицията му е критикувана от някои западни лидери като недостоверна и осигуряваща мълчалива подкрепа за Москва.

В документ с позиция от 12 точки относно войната, публикуван миналия месец, Китай призова за диалог и зачитане на териториалния суверенитет на всички държави.
Китай и Русия са и стратегически съюзници, като и двете страни често изтъкват това, което наричат партньорство „без граници“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...