майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Градът » Прожектират три дни филма „Защо аз?“ на пловдивските зрелостници, кампанията е на полицията и РУО
Градът Образование Пловдив

Прожектират три дни филма „Защо аз?“ на пловдивските зрелостници, кампанията е на полицията и РУО

Кампания за безопасно шофиране стартира днес в Пловдив и е насочена към зрелостниците. Инициативата е на ОДМВР – Пловдив, Регионалното управление на образованието и Община Пловдив. В три последователни дни пред дванадесетокласниците ще бъде прожектиран късометражният игрален филм „Защо аз?“ на режисьора Христо Порязов. Община Пловдив е предоставила безвъзмездно зрителната зала на Дома на културата „Борис Христов“.

„Искаме да покажем на младите хора какви поражения нанасят алкохолът и наркотичните вещества в организма на водачите. В навечерието на абитуриентските празници сме, свързани са с празненства и употреба на алкохол. Зрелостниците проявяват лекомислие, че няма да им се случи такова нещо или че няма да ги спре полиция. Ако не срещнат полицаи – срещат дърво, а в 80-90% от случаите дърветата се оказват победители. Целим да изострим вниманието на всички зрелостници  да бъдат отговорни при управлението на автомобили и да не се стига до пътно-транспортни произшествия“, каза зам.-шефът на ОДМВР – Пловдив комисар Радослав Начев.

По думите му за последните 5 години в Пловдив 7000 водачи са управлявали след употреба на алкохол и наркотици. Седем от случаите с алкохол и един с наркотици са със загинали хора.

Началникът на РУО Антоанета Пакова отправи благодарност към ръководния състав на ОДМВР – Пловдив. „Инициативата е част от превенцията, за която работим с учениците, срещу употребата на алкохол и наркотици. Това се случва в часовете на класния ръководител, но сега с филма на Христо Порязов нагледно те ще бъдат запознати с негативните последици при употребата на алкохол и наркотици“, обясни Пакова.

Инициативата стартира от Пловдив, а режисьорът  Христо Порязов призна, че за първи път се реализира такава мащабна акция. Той създал филма, провокиран от една история. „Почувствах се засегнат като гражданин, който не употребява наркотични вещества и алкохол. Бях възмутен и единственото, което можех да направя за останалите хора, е филм. Моята кауза съвпада с каузата на ОДМВР- Пловдив. Искаме да вразумим младите хора и най-вече да превъзпитаме новите шофьори“, сподели Христо Порязов.

Директорът на пловдивската полиция старши комисар Васил Костадинов призова младите хора да бъдат отговорни в поведението си на пътя и да си наложат абсолютна забрана да употребяват алкохол, когато седнат зад волана. „Помнете, че има ситуации, които и най-добрият водач не може да предвиди. Затова писаните правила в Закона за движение по пътищата трябва да се спазват“, каза той.

Филмът „Защо аз?“ пресъздава действителен случай отпреди години, когато дрогиран младеж блъска с автомобила си на пешеходна пътека майка с малко дете и ги убива, а последиците от една необмислена постъпка – необратимият поврат на живота и безсилието да бъде върнато времето назад, въздействат дълбоко и карат всеки зрител да се замисли за смисъла на спазването на правилата на пътя.

Каузата на филма изцяло съвпада с един от водещите приоритети на служителите от МВР за намаляване на жертвите на пътя и дисциплиниране на водачите, а целта на пловдивската полиция е чрез избор на по-различен подход да повлияе върху поведението на младите хора, на които предстои да станат шофьори./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...