майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Здраве » Пръстовият отпечатък може да послужи за откриване на рака на гърдата
Здраве

Пръстовият отпечатък може да послужи за откриване на рака на гърдата

Анализ на протеини, налични в пръстовия отпечатък, може скоро да стане първа стъпка в скрининга на рака на гърдата.  Изненадващото откритие е на Симона Франчезе, професор по криминалистика в университета Шефилд Халам (Англия). Тя е посветила последните 15 г. от работата си на извличане на всякаква информация от пръстови отпечатъци, открити на местопрестъпленията.

Известно е, че рисунката на отпечатъка е индивидуална и криминалистите я ползват за идентифициране на самоличността на издирвани лица. Проф. Франчезе обаче намира в тях молекули, които не само сочат пола на човека, но и малки протеини и пептиди – потенциални биомаркери за рак на гърдата. Откритието е проверено веднага при 15 пациентки и било установено, че потта от пръстите съдържа протеини, които позволяват да се открие рак на гърдата с точност от 98 процента.

Биомаркерите сочат дори тежестта на заболяването

От 15-те жени в експеримента пет са имали доброкачествени, неракови бучки, пет са имали ранен стадий на рак на гърдата и пет са имали метастатичен рак на гърдата. Проучването е публикувано в списание Scientific Reports. Сега учените смятат, че ако резултатите от това проучване се потвърдят и при по-големи групи доброволци, методът може да бъде въведен като част от скрининга за ранно откриване на рака на гърдата.

Проф. Франчезе уточнява, че не става дума да се замени мамографията, но може да се намали броя на пациентите, които се подлагат ненужно на нея. Ползите за всички са безспорни. Здравните системи ще спестят много средства, а жените ще имат бърз, ефективен и безболезнен начин за профилактика. Ракът на гърдата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания при жените. Среща се и при мъжете, макар и в много малък процент.

Учените отиват още по-далеч, като заявяват готовност да проверят дали същата процедура може да се използва и за откриване на други тумори. Някои от същите протеини се свързват и с рак на простатата например./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...