Новини от Пловдив » Важно » Путин пред Си Дзинпин: Готови сме за започване на преговорен процес
Важно Свят

Путин пред Си Дзинпин: Готови сме за започване на преговорен процес

Русия е готова за започване на преговори за войната в Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин в първия си разговор с китайския държавен глава Си Дзинпин, който пристигна на 3-дневно държавно посещение в Москва.

Очаква се китайският президент да представи страната си като посредник за мир за войната в Украйна, а домакинът Владимир Путин се надява да получи подкрепа за отговор на натиска на Запада. Си Дзинпин е първият лидер, който стиска ръката на Владимир Путин, откакто Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му по обвинения в депортация и насилствено осиновяване на деца от окупираните украински територии.

Държавната визита дава нов тласък на отношенията между Русия и Китай, заяви Си Дзинпин преди разговорите с Путин за предложения от Пекин мирен план за спиране на сраженията в Украйна.

Си Дзинпин беше посрещнат с всички държавни почести на летище Внуково от вицепремиера Дмитрий Чернишенко.

Пътят на конвоя му беше осеян с табели с надписи – „Горещо приветстваме председателя на Китайската народна република Си Дзинпин в Русия“. Първият ден започна с неофициален обяд, следван от разговори с Владимир Путин. Очаквано във фокуса на разговорите е китайският мирен план за Украйна, който предвижда запазване на териориалната цялост на страните, но не изисква изтегляне на руските войски.

В началото на срещата Путин добави, че китайската инициатива (за Украйна – бел.ред.) ще бъде обсъдена. Русия гледа на нея с уважение и е отворена за процес на преговори за Украйна, посочи руският президент.

Руският лидер каза, че Пекин отделя голямо внимание на руско-китайските отношения и е радостен, че Си е намерил време да дойде в Москва. Путин подчерта, че Китай има балансиран подход към международното положение.

Русия изпитва лека завист заради бързото развитие на Китай, чиито лидери са успели да направят държавата по-силна. Уверен съм, че под ръководството на Си страната ще се развива още по-напред, каза руският президент.

Си Цзинпин изрази увереност, че руският народ ще подкрепи лидера на Кремъл на президентските избори през 2024 година, предаде Ройтерс.

„Зная, че през следващата година ще има други президентски избори в страната ви“, каза Си на Путин в началото на разговорите между двамата в Кремъл, пише БТА.

„Благодарение на силното ви лидерство Русия отбеляза значителен напредък за постигането на благоденствие в страната през последните години. Сигурен съм, че руският народ категорично ще ви подкрепи във вашите добри начинания“, каза Си.

Китайският президент изрази радостта си, че е на посещение в Русия. Си отбеляза, че има историческа логика зад китайско-руските отношения и те трябва да бъдат близки. Китайският лидер изрази благодарност пред Путин за руската подкрепа за Китай.

Си, чиито думи бяха превеждани на руски, нарече Путин свой „скъп приятел“. Путин използва същото обръщение към своя гост.

Путин, който дойде на власт в последния ден на 1999 г., след като Борис Елцин подаде оставка, не е обявил още дали ще се кандидатира или не за президентските избори през 2024 година.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...