майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Бизнес » Синдикатите натискат за 940 лв. МРЗ! Бизнесът: Не сме спрели да вдигаме заплатите
Бизнес България Важно Портфейл

Синдикатите натискат за 940 лв. МРЗ! Бизнесът: Не сме спрели да вдигаме заплатите

Част от откритите пари

Бизнесът не е спрял да вдига заплатите и очакват увеличение на възнагражденията средно от 8-10%. Минималната заплата е заплата и тя трябва да се изработи, а когато се определя административно и надвишава производителността се получават така, че се взима от тези със средна квалификация и се дава на тези хора, които не дават достатъчно принос с лоша трудова дисциплина.

Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев пред бТВ за предложението на служебния финансов министър Росица Велкова минималната работна заплата да се вдигне на 940 лв.

За да има адекватни минимални работни заплати, те трябва да се договорят по икономически сектори. За някои сектори 940 лв. минимална работна заплата е малко, а за други е много.

Той посочи, че България е страната с най-висок ръст на работните заплати със 17.7% за последното тримесечие на годишна база. За разлика от другите европейски страни сме осигурили ръст на средната работна заплата, която изпреварва инфлацията. Велев призова хората да не се задоволяват с минималната работна заплата, да не чакат държавата да им повиши доходите, а самите те да си повишат квалификациите си или да работят на няколко места.

10.5 млрд. лв. са надвзети от предприятията с изкривения пазар на електроенергия, изтъкна Васил Велев.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ посочи, че е реалистично предложението на служебния кабинет минималната работна заплата да стане 940 лева. Към момента така както е записан текстът в Кодекса на труда не позволява социалните партньори да договорят по-високи нива на минималната работна заплата, но това ще се промени в следващото Народно събрание, очаква Григорова. Твърденията, че промените в Кодекса на труда противоречат не директивата за увеличение на заплатите, не са основателни, коментира още тя.

„Заплатата трябва да е поне 940 лв., за да се счита за адекватна и това ще е предмет за разговори в работната група, част от която са и синдикатите“, каза Ваня Григорова.

Според нея няма да има увеличение на минималната работна заплата до края на годината, което е доста притеснително на фона на инфлацията в България.

КТ „Подкрепа“ ще продължи да настоява за увеличение на заплатите, въпреки твърденията за фалит на държавата.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...