майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Обучават медици и пилоти за въздушните линейки
България Здраве

Обучават медици и пилоти за въздушните линейки

„Започва обучението на медицинските екипи, паралелно с това започва и обучението на пилоти и техници за тези хеликоптери“, каза пред БНТ служебният здравен министър Асен Меджидиев. „Задължително те ще минават първо през катедрата по авиационна медицина на ВМА, за да се види физическото им състояние и дали са годни за летене“, обясни още той. „България вече има споразумение с италианската фирма „Леонардо“ и първият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздуха ще получим на 15 декември“, допълни Меджидиев.

„Споразумението е за общо шест хеликоптера, които ще се получават поетапно следващите години, уточни министърът на здравеопазването. Тази седмица обявяваме обществена поръчка за лизинг на два хеликоптера, които ще дойдат от Италия с екипажи и техници към тях, за да може да стартираме тази въздушна спешна помощ още през летните месеци“, каза министърът. Той обясни, че се работи вече и с държавния авиационен оператор и ще се ползват и пистите на Военновъздушните сили (ВВС). Помощта на ВВС е важна за подготовката и изграждането на хангари, отбеляза Асен Меджидиев. „Изграждането на площадки към болниците е малко по-дълъг процес, стартирали сме го и него, определени са лечебните заведения, където ще има площадки, както и оперативните бази, където ще се изградят хангари, определен е и Националният координационен център в София“, каза служебният министър на здравеопазването.

Той съобщи, че от днес вече се обявени и местата за лекарите и екипите, които ще се обучават във Военномедицинска академия (ВМА), като първоначално ще се обучават анестезиолози реаниматори.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...