майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Политика » Избори 2023 » Показаха как ще става видеонаблюдението на изборите
България Важно Избори 2023 Технологии

Показаха как ще става видеонаблюдението на изборите

Директорът на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов направи демонстрация на видеонаблюдението за вота на пресконференция в Министерството на електронното управление. Беше показана демоверсия на сайта, в който ще се излъчва стриймът от секционните комисии. Порталът ще е с напълно свободен достъп, като в момента тече процес по донастройката му.

„На 1 април ще се проведе инструкция с конкретни стъпки, която вече е качена на сайта на ЦИК. В същия ден ще бъде тествана и цялата система за видеонаблюдение“, обясни Ивайло Филипов. „Картата на България е разделена на районни избирателни комисии, ще има търсачка за откриване на всяка една секционна избирателна комисия. След като приключи работата, на портала ще бъде качен записът от стрийма във всяка една СИК“, обясни шефът на „Информационно обслужване“. „Това, че някъде може да няма покритие и стрийм, не означава, че няма да има видеонаблюдение“, увери той. Записът от устройството ще бъде качен заедно с останалите, които са се излъчвали на живо.

„Водят се разговори с мобилните оператори за усилване на мрежите им в деня на изборите и за позициониране на мобилни екипи, така че значително да се намали броят на секционните комисии без покритие. Затруднения се очакват най-вече по високите планински райони“, каза Филипов. „Независимо от предизвикателствата и при отчитане на факта, че за първи път това се прави в държавата. На всичкото отгоре това е непознат процес в рамките на ЕС. Нашите изследвания показаха, че в рамките на Европа, само в Русия има такива действия. Ние сме се опитали да предложим вариант за реализиране, който е най-щадящ държавния бюджет. Ще ви припомня стойността – близо 6,5 млн. лева“, коментира Георги Тодоров, служебен министър на електронното управление.

Стана ясно, че отварянето и показването пред камера на една бюлетина отнема една минута. Предстои техническите забележки да бъдат изчистени, а от средата на седмицата да започне и обучението на членовете на СИК за работа със смартфоните за видеонаблюдение.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...