майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Екстрадираме в Австрия наш ексдепутат и магистрат
Важно Пловдив Пловдив Важно Съд и Прокуратура

Екстрадираме в Австрия наш ексдепутат и магистрат

Да бъде екстрадиран в Австрия бившият депутат от ОДС и бивш член на Висшия съдебен съвет Иван Димов. Това e окончателното решение на Пловдивския апелативен съд. Последната инстанция по това производство отмени решението на първата окръжните магистрати, с отказ от екстрадиция на Димов.

Прокуратурата в австрийския град Велс издаде европейска заповед за арест на бившия магистрат, който бе и председател на Окръжния съд в Сливен. Причината – пране на пари от банкови преводи в размер на 170 000 евро. Според властите във Велс това се е случвало от март до май 2022 г. Димов може да бъде осъден до 10 г. затвор.

Разследването се води срещу 13 човека, като на 12 от тях вече са повдигнати обвинения.

Първоначално Димов беше задържан под стража до окончателното произнасяне на съда дали да бъде пратен в Австрия. Впоследствие той бе пуснат под домашен арест. Пловдивският окръжен съд отказа да изпълни европейската заповед за арест, като с решението отмени и домашния арест на Димов. На първото заседание по искането пред Апелативния съд преди 2 седмици съставът на Темида поиска гаранции от австрийските власти, че ако Димов бъде осъден или задържан под стража, той ще бъде върнат в България.

Защитата на бившия магистрат бе на обратното мнение. Според адвоката му в заповедта, издадена от Австрия, няма степен на участие на Димов, липсват време и място на извършването на престъплението.

Съдия Магдалина Иванова, която е председател на Апелативния съд в Пловдив и ръководи състава по делото за екстрадиция, отвърна с аргументация, че банковите преводи са извършвани онлайн и това може да стане от всяка точка на света. У нас няма образувано наказателно производство срещу Иван Димов и затова приоритет има юрисдикцията на държавата, издала европейската заповед за арест.

Димов беше член на ВСС, председател на Окръжния съд в Сливен и военен съдия. Периодът му във ВСС бе свързван със скандал от 2009 г., когато членът на Висшия съдебен съвет Иван Колев обяви по време на заседание, че човек с ланци от Плевен предлагал на кандидати за ръководители в системата да им осигури избиране срещу 200 000 евро. Последвалите проверки установиха контакти с магистрати на сочения тогава за кадровик Красимир Георгиев – Красьо Черния. 33 от разговорите били с Димов, включително в периоди на избори за административни шефове.

Сега Иван Димов е председател на Международния арбитражен съд при Сдружение „Алианс за правно взаимодействие“. От 2010 г. досега е председател на Академичния съвет на „Българско водородно общество“, където член е и почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...