майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Бизнес » Откриха „Природа, лов и риболов“ и „Цветна пролет“ в Панаира
Бизнес Важно Градът Общество Пловдив

Откриха „Природа, лов и риболов“ и „Цветна пролет“ в Панаира

Впечатляваща демонстрация на прабългарски ловни и бойни техники на „Бага тур“ даде старт на 27-ото изложение на „Природа, лов, риболов“ в Международен панаир Пловдив. То се провежда паралелно със специализираната изложба „Цветна пролет“.

„Следващите пет дни Международен панаир Пловдив ще бъде територия на „зеления тренд“, отбеляза главният директор на институцията доц. д-р Иван Соколов. Той приветства изложителите и благодари на партньорите на Панаира – Изпълнителната агенция по горите, държавните горски предприятия и Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ (НЛРС-СЛРБ). Събитието се провежда отново под егидата на Министерството на земеделието.

„Смело мога да заявя, че 27-то издание на „Природа, лов, риболов“ със сигурност има потенциала да се нареди до изложенията в Германия, Австрия и Франция“, каза в приветствието към изложители и посетители заместник-министърът с ресор „Гори“ Валентин Чамбов. Той изтъкна, че дивечът в България е национално богатство, а неговото опазване цели съхраняване на генофонда и видовото разнообразие. „Само по този начин можем да допринесем за обогатяване на фауната и запазване на екологичното равновесие в природата. Резултатите от усилията на всички, които се грижат за правилно стопанисване и отглеждане на това национално богатство заслужават да бъдат адмирирани и показвани не само на международни изложения, но и по други поводи в цялата страна“, каза заместник-министър Чамбов и поздрави НЛРС-СЛРБ със 125-ата годишнина.

„Необходимо е строго прилагане на националното законодателство, за да бъде опазен дивечовият ресурс, каза още заместник-министърът на
земеделието. Той допълни, че от Министерството на земеделието и Изпълнителната агенция по горите, и с участието на други
заинтересовани страни, се извършват регулярни проверки за установяване на нарушения, извършвани от бракониери.

„Вярвам, че с общи усилия ще се оптимизира опазването и контролът по спазване на Закона за лова и опазване на дивеча“, каза още инж. Чамбов. И уточни, че приходите от организиран ловен туризъм за 2022 г. възлизат на повече от 6 млн. лева. „Генетичният потенциал, притежаван от дивеча, обитаващ територията на страната ни е признат в световен мащаб. Сигурен съм, че участията в международни изложения като днешното
могат да разгърнат потенциала на ловния ни туризъм занапред“, каза още заместник-министърът.

По думите му популяризирането на българската природа, част от която е българският дивеч, е значима кауза, доказателство, за което е участието на Министерството на земеделието и държавните предприятия, Изпълнителната агенция по горите и Съюзът на ловците и риболовците
като съорганизатори на изложбата. На всички участници заместник-министър Чамбов пожела успех и
ползотворни бизнес контакти.


„От основаването си до днес цялата съзнателна дейност на българските ловци и риболовци е насочена към съхраняване, обогатяване, надграждане в любовта към природата и грижата за дивеча“, каза на официалната церемония председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев. Той съобщи, че от 2021 г. сдружението е член на Международния съюз за опазване на природата, което е огромно признание за неговата природозащитна роля. „С участието на НЛРС-СЛРБ в 27-ата изложба на „Природа, лов, риболов“ и с великолепната трофейна изложба започват честванията на юбилейната ни годишнина“, съобщи инж. Василев. Той лично показа на гостите на официалното откриване експозицията в Палата 7. Тя включва уникални трофеи от благороден елен, дива свиня, елен лопатар, муфлон, сръндак, хищници. „От тях със златен медал са оценени 166 броя, със сребърен медал са 130 броя, с бронзов – 111 броя“, обясни инж. Василев. Изложбата включва бившите световни рекорди, както и настоящият световен рекорд от трофей на благороден елен. Всички са добити в България, която е знак за качеството на българския дивеч.

На официалното откриване присъстваха областният управител на Пловдив Ангел Стоев, областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, пловдивският кмет Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, мажоритарният собственик на Международен панаир Пловдив Георги Гергов, представители на местната власт и държавни институции, дипломати.

Дамският ловен клуб „Аврора“ почерпи посетителите със собствено приготвени деликатеси, а популярният готвач Ути Бъчваров нагости стотици с кавърма по ловджийски.

Две от най-зелените и цветни изложби – „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“ са насочени към идеята за семейството и природата, за свободното време и хобито. Те ще се проведат до 26 март 2023 г. в панаирното градче, а участие имат и държавните горски стопанства.

Международната изложба „Природа, лов, риболов“ 2023 представя браншовете, свързани с ловния, риболовния и алтернативния туризъм. Участват водещи компании с богата гама от продукти и услуги – артикули за спинингов риболов, речен и морски риболов, фидер риболов и много други рибарски принадлежности.

Посетителите ще открият къмпинг оборудване, ловно облекло и маркови аксесоари за лов. Любителите на лова с куче ще намерят богат асортимент качествени нашийници с GPS-и, бийпъри и още много стоки, сред които и такива за лов на птици. Специално място има и изложбата на трофейни рога.

 

На 27-ото издание на „Природа, лов, риболов“ ще бъдат показани последните модели лодки за риболов и ловни джипове. Всеки ден са предвидени различни демонстрации на уреди, подходящи за страстни ловци или запалени рибари. Атракциите с древни ловни техники, конна езда и стрелба с лък също са част от програмата. Изложението стартира с гозбите на известния готвач Ути Бъчваров, който ще приготви майсторски дивечово месо.

В специализираната изложба „Цветна пролет“ 2023 се показват акценти в дома, офиса, вилата, заведения, хотели, паркове и градини. Участват всички браншове с новостите във флористиката, овощарството, озеленяването и ландшафтната архитектура.

На откритата площ посетителите ще видят традиционни и екзотични цветя, декоративни храсти, овошки, семена, разсад и луковици. Изложбата е източник на вдъхновяващи решения както за специалистите, така и за любителите градинари./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...