майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Президентът с условие наши оръжия да не се препродават на Украйна
България Важно

Президентът с условие наши оръжия да не се препродават на Украйна

Румен Радев

Ако продаваме оръжия на други страни, ще поставяме условия те да не бъдат препродавани в Украйна, заяви президентът Румен Радев, предаде БНР.

Държавният глава отново подчерта, че България няма да участва в съвместната поръчка за Украйна на 155-милиметрови снаряди. „Страната ни е сред десетте страни членки, които не участват в общата поръчка“, каза президентът.

„17 държави плюс Норвегия, която не е член на Европейския съюз, сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана за обща доставка. България не е сред тях. Ние се ангажираме само със снаряди, които могат да отидат в наши партньори и съюзници, ако те поискат от нас, но не и с Украйна. Ясен ли съм“, заяви Румеин Радев

Бе зададен и въпрос дали това не усложнява цялата схема, когато България продава на някого оръжия, а те след това те отиват за Украйна. „Това вие го проверявайте като журналисти. Аз ви казвам, като държавни отношения, ние какво можем и какво не можем. Но България няма да участва в тази обща поръчка за доставка на снаряди за Украйна заедно с други 9 държави“, отговори президентът.

„Това е отговорност на тази държава. Тя е длъжна да ни уведоми за какво ги иска като енд краен получател. тези снаряди. Разбира се, че ще поставим условия“. Така Румен Радев отвърна на питането как ще реагира, ако продадените от България боеприпаси на друга страна, се окажат в Украйна

„Аз очаквам и призовавам следващия парламент да постави на първо място повишаването на отбранителния капацитет на България. И ако парламентът отново призове за доставка на оръжия за Украйна от Българската армия, нека има смелостта да състави редовно правителство и то да носи отговорност пред българските граждани“, заяви президентът след въпрос как ще реагира той при одобрена от следващия парламент оръжейна помощ за Киев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...