майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Унгария: Няма да арестуваме Путин, ако дойде у нас
Важно Свят

Унгария: Няма да арестуваме Путин, ако дойде у нас

Владимир Путин
Владимир Путин

Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той влезе на нейна територия. Това обявява днес брифинг Гергей Гуяш – началник на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан. Гуяш изтъкна, че не би имало правно основание за подобен арест, съобщава Ройтерс.

Унгария е подписала и ратифицирала Римския статут, по силата на който е създаден Международният наказателен съд, който в петък издаде заповед за арест на президента Путин по обвинения, че е отговорен за депортирането на деца от Украйна в Русия. Според съда, имало достатъчно основания да се смята, че президентът на Русия носи лична наказателна отговорност, отбелязва Ройтерс.

В отговор на журналистически въпрос дали Путин би бил арестуван, ако дойде в Унгария, Гуяш казва, че Римският статут не е част от унгарската правна система.

„Като се обърнем към унгарското право, ще установим, че не можем да арестуваме руския президент, понеже Статутът на Международния наказателен съд не е обнародван в Унгария“, пояснява Гуяш.

Началникът на премиерската канцелария казва още, че унгарското правителство „не е формулирало позиция“ по въпроса със заповедта за арест на Путин.

„Подобни решения не са най-уместните, тъй като тласкат нещата към допълнителна ескалация, а не към мир. Това е моето лично, субективно мнение“, уточнява Гуяш.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...