майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Политолог: Очертава се партиите в парламента да са 5
България Важно Избори 2023 Мнения

Политолог: Очертава се партиите в парламента да са 5

архив
Архив

Петпартиен парламент се очертава след предсрочните избори на 2 април, коментира пред NOVA NEWS политологът доц. Милен Любенов.

Според доц. Любенов, възможностите за сформиране на редовно правителство са няколко – между двете водещи коалиции, кабинет на малцинството при победа на ДБ-ПП или ГЕРБ, ДПС и БСП да сформират експертно правителство. БСП ще има 5-6% подкрепа и ще бъде най-малката парламентарна група.

По думите на политолога първата и втората по подкрепа партии трудно ще сформират правителство, но ако това се случи, няма да е с дълъг хоризонт. „То изначално ще бъде подложено на много силна критика, включително от симпатизантите на партиите. Не видяхме примиряване на тона, а изостряне на нападките. Не виждаме никакво движение между електоралните корпуси. Няма прилив на подкрепа за някоя от политическите сили. Двете формации с най-голяма подкрепа са в рамките на 600 000-650 000 гласа. Около 2 млн. души се очаква да гласуват, така много трудно може да се получи преливане на гласове“, заяви специалистът. Той прогнозира, че БСП ще има 5-6% подкрепа.

„Каквито и мерки да предлага служебното правителство, редовно правителство може да предложи законови стъпки. Бюджетът е най-важният въпрос. Ако след няколко месеца има редовен кабинет, задължително ще има актуализация на бюджета. С административни мерки инфлацията няма как да се овладее, това е по-скоро PR акция. Единствено с пазарни механизми може да се овладее пазара или когато КЗК влезе в своята роля“, смята Любенов. Той категорично смята, че видеонаблюдението е безпредметно в този му вариант.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...