майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Бизнес » Пламен Димитров: Инфлацията през последните 25 месеца е малко над 28%
Бизнес България Важно

Пламен Димитров: Инфлацията през последните 25 месеца е малко над 28%

Инфлацията през последните 25 месеца е станала малко над 28%, а доходите средно са пораснали с около 26%. Това каза в предаването „Офанзива“ по NOVA NEWS президентът на КНСБ Пламен Димитров. „С най-повишени цени са 20-те стоки, които българите купуват най-често, сред тях – хляб, мляко и месо. Те са поскъпнали с между 40% и 50%. “Затова доходите трябва да растат изпреварващо и по-нагоре”, категоричен е Димитров.

Според изчисленията на КНСБ, от 1 януари 2024 година минималната работна заплата трябва да бъде около 950 лв – 960 лв. Дотогава трябва да има ново увеличение от 1- ви юли. И още – че сметките показват, че нетният доход на едно тричленно семейство трябва да бъде малко над 2450 лв., “за да могат тримата души да се издържат по българските стандарти. Не да живеят добре, а прилично”, уточни Димитров. По думите му единственият начин да се овладее инфлацията е да се генерира нов растеж.

Той коментира и новата платформа, в която потребителите могат да следят цените на продуктите в търговската мрежа. “Със сигурност би имало полза. Но това няма да свали цените. Може само да регулира поведението на потребителите. Това, което ще свърши работа е КЗК”, смята председателят на КНСБ. Той направи сравнение с цените в Швейцария. “Пия кафето си с мляко, затова си купих. Млякото там е около евро и половина, или 3 лева”, сподели Димитров и заподозря “картелни споразумения” у нас. “Те пробват нови равнища и ако има потррелени – вървят напред”, каза икономистът.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...