майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Проучване разкри коя е най-лошата храна за мозъка ни
Важно Суматоха

Проучване разкри коя е най-лошата храна за мозъка ни

Мазнините и захарта в шоколадите и сладките задействат системата за възнаграждение на тялото, учейки го да ги предпочита пред други храни, показва ново проучване.

Германски изследователи са наблюдавали мозъчната активност на две групи доброволци, които са получавали кисело мляко, като една от плодовите версии съдържа мазнини и захар.

Реакцията на мозъка към храни с високо съдържание на мазнини и захар беше значително увеличена в групата, която яде кисело мляко с високо съдържание на мазнини след осем седмици. Това особено активира частта от мозъка, отговорна за мотивацията и възнаграждението.

Д-р Марк Титгемайер от Института Макс Планк за изследване на метаболизма в Кьолн каза, че нездравословната храна създава „нова връзка“ в мозъка, от която е трудно да се отучиш.

„Нашето измерване на мозъчната активност показа, че мозъкът се пренастройва чрез консумацията на мазни храни. То подсъзнателно се научава да предпочита възнаграждаващи храни. Чрез тези промени в мозъка той несъзнателно винаги ще предпочита храни, които съдържат много мазнини и захар“, обясни той.

Редовната консумация на храни с високо съдържание на мазнини може да увеличи риска от затлъстяване, както и от смъртоносни сърдечни заболявания и инсулт./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...