майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Бизнес » Министър Христов: Предвиждаме 2 блока в АЕЦ Козлодуй и 2 в Белене
Бизнес Важно Екология Енергетика Мнения

Министър Христов: Предвиждаме 2 блока в АЕЦ Козлодуй и 2 в Белене

Росен Христов

България не бяга от Зелената сделка и Плана за устойчивост, напротив. Ще настояваме да не затваряме въглищните централи през 2025-2026 г., а това да стане след 2030 г. – в периода 2035-2038 г. Това заяви евергийният министър Росен Христов в „Неделя 150“ по БНР.

Следващата седмица Министерският съвет ще одобри позицията на България пред ЕК с искане за предоговаряне позицията ни за въглищните централи, а в понеделник започват срещите на енергийния министър Росен Христов с представители на Еврокомисията.

„Успяхме да убедим предишното НС за промяна на клаузата в Плана за устойчивост, изискващ такова снижаване на емисиите, че това нямаше как да се изпълни без затваряне на тези централи и политиците се убедиха, че в близко бъдеще въглищните централи са необходими за енергийната сигурност – обясни министърът. – Като базова мощност, те не само не конкурират зелената енергия, а я подпомагат, защото колкото повече базови мощности имаме, толкова по-бързо можем да разгърнем различни източници за възобновяема енергия, защото базовите балансират. Във визията показахме, че след 2030 г. бавно започва да спада интереса към въглищните, защото икономически няма да е изгодно да се поддържат заради цената на емисиите. Но дотогава важното е да не поемаме ангажименти за предсрочното им затваряне и да обезпечим енергийната сигурност и заетостта на хората.“

Запитан за смяната на директора на „АЕЦ „Козлодуй“ – Нови мощности“ ЕАД, Христов мотивира решението с факта, че се предвижда изграждането не само на два нови блока на площадката атомната централа, а и други два на тази на „Белене“.

Според него предпроектните проучвания изискват човек с „много сериозен опит“. Предстои и подсилване на екипа с експерти на високо ниво.

„Целта е да се реши как ще развиваме ядрената енергетика, крайно време е да вземем едно техническо и икономическо обосновано решение“, посочи още Христов. Според него без няма да можем да постигнем нито целите на декарбонизацията, нито ще имаме енергийна сигурност.

Според него визията на екипа му е, че трябва да има 4 нови ядрени блока – два на площадката на „Козлодуй“, които ще заместят излизащите от експлоатация Пети и Шести през 2050 г., а другите два – на площадката на „Белене“ трябва да подпомогнат Зелената сделка на ЕС.

„Енергийната независимост е приоритет и ние трябва да останем износител на енергия, което няма как да стане без ядрени мощности, надявам се решението на парламента да бъде трезво – посочи още министър Христов. – Договорите за предпроектно проучване ще ги предоставим на НС за вземане на решение.“

Запитан за интереса на Украйна към двата реактора в „Белене“, Христов обясни, че е необходимо сериозно проучване доколко може да се интегрират в европейска или американска система.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...