майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Пловдивчанката, която стана евродепутат от Испания: Енергията и храната надуват инфлацията
България Важно Интервю Мнения Пловдив Пловдив Важно Политика

Пловдивчанката, която стана евродепутат от Испания: Енергията и храната надуват инфлацията

От 15 септември пловдивчанката Ева-Мария Попчева е най-новият член на Европейския парламент от испанската центристка либерална политическа партия „Граждани“, която е член на АЛДЕ.

Ева-Мария Попчева е родена в Пловдив през 1979 г. Учи право в университета „Алберт Лудвиг“ във Фрийбург, Германия и получава докторска степен по конституционно право в Автономния университет в Барселона. Преди да започне работа в Европейския парламент е работила като адвокат в Испания и Германия.

Попчева е експерт по право на ЕС и преди това е ръководила отдела по законодателни въпроси в Европейския парламент. Oмъжена е и живее в Барселона. Родителите ѝ все още живеят в родния Пловдив.

Преди дни Бюрото на Европейския парламент в България проведе медиен брифинг, засягащ темата за координацията на икономическите политики на страните от Европейския съюз (т.нар. Европейски семестър) и дезинформацията и митовете по отношение на приемането на еврото. В брифинга се включи Ева-Мария Попчева.

По повод отлагането на приемането на еврото в България и страховете на българите от повишаването на цените и финансовата нестабилност, която притеснява част от българите, евродепутатът Ева Мария Попчева коментира:

„Първото нещо, което искам да изтъкна, е нещо, за което ми се струва, че в България не се говори и това е, че България досега беше давана за пример по отношение на много ниския държавен дълг. Той е 23% от БВП, само Люксембург и Естония имат толкова нисък дълг. От друга страна, дефицитът ни винаги е бил в рамките на тези 3%, като в момента е малко по-висок 3,4% – това е съвсем леко отклонение и е нормално в следствие на пандемията и войната… Затова тук в ЕП и в държавите членки с голямо неразбиране се прие това решение на България за отлагане на членството в еврозоната. Някой път ни се представя, че ЕК или ЕЦБ, са ни казали, че не изпълняваме критериите, но това не е вярно… Трябва да има политическо желание да се влезе в еврозоната.“

Евродепутатът Ева-Мария Попчева даде пример с Испания, като обясни:

„Повишават се цените с влизането на еврото. Защо се повишават? Това, което стана в Испания, е, че с влизането на еврото търговията на фирмите с компании от други държави членки се увеличи, икономическата дейност е много по-интензивна, откриха се нови работни места и заплатите се повишиха – това е, което води до повишаване на някои цени, но това е, защото има икономически растеж и повишаване на икономическия стандарт.“

На журналистически въпрос относно мнението ѝ за това, че страните с валутен борд, които са въвели еврото, държат най-високи нива на инфлация след въвеждането, тя коментира:

„Инфлацията в ЕС в момента се дължи на два фактора – енергийните цени и цените на храната. Интересното при валутния борд е, че все едно вече сме приели еврото, защото валутният ни курс за еврото е фиксиран и няма опасност да има промени. Това, което експертите казват, е, че ще има период между 6 месеца и 1 година, в който ще има паралелно и двете валути, което се прави, за да може бавно левът да излезе и да се смени с еврото.“

На въпрос как може да бъде избегната инфлацията от закръглянето на цените нагоре, Ева-Мария Попчева отговори, че действително се наблюдават такива практики при приемането на еврото, но и че не се говори за обратната практика – за закръгляне на цените надолу, както и че държавите имат възможност за регулиране на цените при приемането на новата валута.

По отношение на въпрос за събирането на подписи за референдум за запазване на лева като валута в България, позицията на Ева-Мария Попчева бе следната:

„Това, което бих казала на хората, е да не си губят времето в събиране на подписи, защото това не е нещо, което може да се реши с референдум. Този референдум би бил против българската конституция и против договора на ЕС, защото според договора за присъединяване към ЕС, България има задължението да се присъедини и към еврото. Така че не може в последствие да искаме като държава да нарушаваме един международен договор, какъвто е договорът за присъединяването ни към ЕС.“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...