Новини от Пловдив » Асеновград » С Чудомир откриват Дните на книгата в Асеновград (ПРОГРАМА)
Асеновград Важно Книги Култура

С Чудомир откриват Дните на книгата в Асеновград (ПРОГРАМА)

Ще се проведе и маратон на четенето

Стартират Дните на книгата в Асеновград с гостуващата изложба „Нашенци“ на музея „Чудомир“ – Казанлък. Експозицията ще бъде открита в понеделник, 27 март от 17:30 ч. в Градска библиотека „Паисий Хилендарски”. Събитието е част от традиционните Чудомирови празници на община Казанлък. С него ще стартира и програмата „Дни на книгата 2023” – съвместна инициатива на община Асеновград и Градската библиотека. Двете институции се включват и в националната кампания „Маратон на четенето” на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Представената изложба „Нашенци” – репродукции е част от последната изложба на Чудомир, подредена от него самия, като своеобразна творческа равносметка на живота му. Тя съдържа 34 репродукции от Чудомирови акварели, от общо 63 подбрани от него в изложбата му от оригинали, носеща същото име „Нашенци“. Чудомир е творческият псевдоним на един от най-значителните български писатели и художници – Димитър Чорбаджийски. Наричан приживе от многобройните си приятели и познати „Чудото“, той е наистина неповторимо явление в културата на България. Чудомир е изтъкнат музеен и читалищен деец, народопсихолог, краевед, преподавател по рисуване, журналист, редактор, общественик. Но е уникален преди всичко с дарбите си и на писател, и на художник. Напълно безпредметно би било да се спори коя от тях е по-силна. Защото и блестящите му, повече от 2500 карикатури, ескизи, скици, портрети, композиции и великолепните му хумористични разкази и фейлетони, издадени от него в 5 сборника и преиздавани повече от 60 пъти, десетилетия наред са разсмивали и ободрявали цяла България, бидейки двете страни на удивително единен и цялостен художествен свят.

Чудомир е изключително сложен, многопланов и многопластов човек и творец. Той излъчва жизнелюбие, доброта, остроумие и ведрост, но и трезв реализъм, сетивност за измеренията на трагичното, скептицизъм. Изхождайки от разбирането, че докато сатирата е скалпел, хуморът е мехлем за раните от човешки недъзи и обществени пороци, той има уникалната дарба да осмива, без да унизява и да критикува, без да обижда. Безкраен и неизтощим хуманизъм движи перото и четката му в търсенето на българското и общочовешкото. Неговите герои са земни, жизнени и мъдри като самата Природа. Затова са толкова популярни и обичани. Самият той казва за героите си: „Живички са до един, само оная, клюкарката, е общо взета. Можеш да й сложиш което и да е женско име.“ За целия си творчески път Чудомир прави 4 самостоятелни изложби.

ПЪЛНА ПРОГРАМА ЗА „ДНИ НА КНИГАТА“ В АСЕНОВГРАД

27.03.23 г. (понеделник):
– 17:30 ч., Градска библиотека: „Нашенци”. Откриване на гостуваща изложба на литературно-художествен музей „Чудомир” – Казанлък.

03.04.23 г. (понеделник):
– 17:30 ч., Градска библиотека: Творческа среща с писателя Никола Филипов по повод 75–годишнината му.

04.04.23 г. (вторник):
– 10:00 ч., ДГ „Мир“ – Асеновград: „Пътешествие в приказния свят” с децата от ДГ „Мир” – Асеновград.
– 17:30 ч., Градска библиотека: Среща с Кремена Станилова и представяне на книгата „Духовността като шанс. Изкуството да превръщаш кризите в пробиви“, по повод Националния ден на психолога.

05.04.23 г. (сряда):
– 14:30 ч., Градска библиотека: „Пътешествие сред книгите” с ученици от СУ „Св. княз Борис I” – Асеновград.
– 17:30 ч., Градска библиотека: Великденска арт работилница за деца и възрастни.

06.04.23 г. (четвъртък):
– 14:30 ч., Градска библиотека: Библиотечен урок „История на библиотечното дело в Асеновград” с ученици от ОУ ”Христо Ботев” – Асеновград.

07.04.23 г. (петък):
– 15:00 ч., СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Асеновград: „Пътешествие във Вселената”   с ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Асеновград.

10.04.23 г. (понеделник):
– 16:00 ч., Градска библиотека: Библиотечен урок „Цветята и пеперудите”, по програмата „Пътешествие във Вселената”, с деца от ДГ „Радост” – кв. „Горни Воден“, Асеновград.

11.04.23 г. (вторник):
– 16:00 ч., Градска библиотека: Библиотечен урок „Цветята и пеперудите”, по програмата „Пътешествие във Вселената”, с деца от ДГ „Радост”, кв. „Горни Воден“, Асеновград.

12.04.23 г. (сряда):
– 18:00 ч., Градска библиотека: Среща с твореца Радослав Гизгинджиев и представяне на книгата „Недра”.

20.04.23 г. (четвъртък):
– 15:00 ч., СУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Асеновград: Арт работилница „Бук фолдинг”, с ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Асеновград.

21.04.23 г. (петък):
– 10:00 ч., Градска библиотека: Библиотечен урок „В царството на приказките”, с деца от ДГ „Пролет” – Асеновград
– 15:00 ч., Градска библиотека: Награждаване на победителите в конкурса „Вълшебният свят на книгите“.

27.04.23 г. (четвъртък):
– 10:00 ч., Градска библиотека: „Пътешествие в света на приказките”, с ученици от  СУ „Св. княз Борис I” – Асеновград.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...