майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Бизнес » Агро » Земеделски протест срещу ВЕИ парк и внос от Украйна блокира път
Агро България Важно Екология

Земеделски протест срещу ВЕИ парк и внос от Украйна блокира път

Протестиращите затвориха пътя Вълчи дол – Варна за 15 минути Снимка: Moreto.net

Пореден протест срещу изграждането на ветрогенераторен парк върху земеделски земи в община Вълчи дол се проведе днес. Земеделците са недоволни и от вкарването на семена и продукция от Украйна, съобщи Moreto.net.

В акцията си протестиращите включиха и тежка техника. Недоволството си и настояване да се сложи край на плана за ВЕИ парк изразиха обикновени жители на общината. Протестиращите затвориха пътя Вълчи дол – Варна за 15 минути и образуваха жива верига в знак на протест срещу монтирането на ветрогенератори.

„Този парк се монтира върху земеделски земи от първа до четвърта категория, които са възможно най – добрите и най – плодородните. Ние от 30 години се стремим да ги доведем до много добро състояние и успяваме, но в същия момент някой иска да дойде да монтира огромни железни чучела, които сигурно ще доведат до нарушаване плодородността на почвата, прогонване на животни, птици, пчели, нарушаване опрашване, намаление на добивите и други щети“, каза арендаторът Радко Янчев. Той допълни, че протестът е още срещу безконтролното вкарване на зърна и всякакъв вид земеделска продукция от Украйна.

„У нас има спуснати разрешителни за ползване на определени типове зърна и семена. В противен случай се търпят санкции. При тях само те си знаят с какво торят и с какво пръскат. Няма и фитосанитарен контрол на българските граници, защото страната ни не разполага с лаборатории“, коментира Янчев.

Протестиращите заявиха, че не са против зелената енергия, но искат ветрогенераторите да не се строят върху 900 дка обработваема земеделска плодородна земя.

„Няма конфликт между вятърните паркове и земеделието. От десетки години те съжителстват в хармония и в България и по света. Най-големият проблем на земеделието са климатичните промени – суша и наводнения. А производството на електроенергия от вятър е сред най-чистите и заема най-малко земя. Така че ние сме съмишленици на земеделците.“, смята Севда Йончева, ръководител ВЕИ проекти в „Добротич уинд“ АД.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...