майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Градът » Музеят на Драматичен театър-Пловдив отваря врати
Градът Култура Пловдив

Музеят на Драматичен театър-Пловдив отваря врати

Драматичен театър - Пловдив
Драматичен театър - Пловдив

Драматичен театър-Пловдив ще отбележи 27 март – Международния ден на театъра, с поредица от събития. В 14:00 ч. във фоайето  ще бъде открита документалната фотографска изложба, посветена на голямата Юлия Огнянова. След това публиката ще може да посети театралния музей, който официално вече ще работи за посетители.

Разбира се, подготвили сме и изненади! И като за тържествен завършек ще се играе представлението „От другата страна на живота“. Нека заедно отпразнуваме хилядите жестове, усмивки и думи, извезани по страниците на театралните ни хроники, призововат от Драмата.

Всяка година на 27 март артисти от цял свят честват Международния ден на театъра. Обличат костюми, слагат грим, изричат реплики, вдигат завеси, включват прожектори. Обичайният забързан пулс на театъра ги въвлича и този ден в своя магически вихрогон.

Приема се, че театралното изкуство възниква в древна Елада. Първообразът му са пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис – прочутите дитирамби. Характерното за древногръцкия театър е, че една пиеса включва максимум до 3 актьора, като те са само мъже. Актьорите носят маски в зависимост от персонажа, който играят. През цялото време на сцената присъства хор, който служи като акомпанимент.

„В този световен празник, ние от Драматичен театър-Пловдив, искаме да отправим своето послание. То се извисява леко над познатата ни театрална суета и помпозност. Изплъзва се от написания сценарий, сваля маската си и се отправя гордо към тайнствен шкаф с много чекмеджета. Театралната памет е неочаквано пътешествие в света на миналото, нашепващ монолози от днес, подсказващ ни приказки за утре. Историята на пловдивския театър е доказателство, че този зашеметяващ лабиринт събира пътеките си в един център- туптящото сърце на всеки театрален човек, оставил себе си тук“, канят от Драматичен театър-Пловдив .

/ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...