майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Росен Костурков: ПП-ДБ ще сме първа сила и ще управляваме с правителство на малцинството
Важно Градът Избори 2023 Интервю Мнения Пловдив Политика

Росен Костурков: ПП-ДБ ще сме първа сила и ще управляваме с правителство на малцинството

Росен Костурков
  • Партиите не искат да ходим на нови избори, всички вече се изморихме. Избирателите също.
  • Дългото управление на служебното правителство е вредно, двата кабинета на Гълъб Донев са на власт много повече от кабинета на Кирил Петков
  • В предизборната кампания има грозни нападки, а това не е от полза за никого
  • Околовръстното на Пловдив, градската железница и Хуманитарната гимназия остават мои приоритети и в 49-ия парламент

Росен КОСТУРКОВ е водач на листата на „Продължаваме промяната-Демократична България“ в 17 МИР Пловдив-област. Има 25-годишна кариера в индустрията, достигайки до мениджър бизнес развитие, национален търговски мениджър и директор по търговските въпроси и взаимодействието с подизпълнители в големи мултинационални компании. Създател на Център за професионално обучение „Тракия“ към Тракия икономическа зона – първият по рода си в страната обучителен център , обслужващ бизнеса в индустриален парк. Народен представител в 47-ото и 48-ото НС. Председател на Комисията по земеделие, храни и гори в 48-ото НС.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


-Г-н Костурков, предизборната кампания е към края си. С какво е по-различна тази кампания?

-Мога да я сравня с кампанията за изборите през октомври месец 2022 година. Това, което наблюдаваме сега у хората, е доста повече оптимизъм. Проведохме много срещи и конструктивни разговори. Виждам, че започва да им се връща надеждата, която бяха загубили през последните 7-8 месеца, след като правителството на Кирил Петков беше свалено. Важно е на 2 април да излязат и да гласуват, за да се случи промяната в България. Едно от нещата, които си казваме като говорим с хората е, че ако не искаме нищо да се променя, нищо не трябва да правим. Ако искаме още от управлението на ГЕРБ и ДПС, не излизаме да гласуваме. Техните избиратели са ясни и са по списък. Те ще си ги изберат.

-С какви проблеми ви занимават хората по време на тези срещи?

-Проблемите са много. Обикалям основно в Пловдив-област като водач на листата на „Продължаваме промяната-Демократична България“ в 17 МИР. В различните общини и села проблемите са различни. Общото е, че българите се вълнуват от инфлацията, високите цени, картелните споразумения, които Комисията за защита на конкуренцията пропуска да види и провери. Другият проблем е тоталната липса на транспортна и социална инфраструктура в малките населени места, няма връзка с големия град, няма медицински центрове, а за детски градини да не говорим. Това са въпроси, които трябва да решава местната власт, но тя е абдикирала.

-Кои са най-силните аргументи, с които убеждавате жителите на Пловдив и областта да гласуват за ПП-ДБ?

-Хората започнаха да вярват, че имат възможност да участват във властта. Знаете, че към коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ се присъединиха „Обединени земеделци“ и БЗНС, както и над 77 граждански организации. Идеята е всички да имат възможност да участват директно или индиректно във властта. Мога да дам пример с „Пловдив-град за хората“ , които организираха протестите срещу безумните проекти, започнати от кмета Здравко Димитров през последната година. Те не искат да участват във властта, а да бъдат чути. Българите искат да имат достъп до властта, а не да се разправят с чиновници, които дори не им обръщат внимание.

-ПП-ДБ ще бъде този глас на хората в парламента, така ли?

-В парламента отиват депутати, избрани от българските граждани. Една от най-старите думи за народен представител е народен пратеник, тя се използва все още в Северна Македония. „Продължаваме промяната-Демократична България“ и управлението, което ще съставим, както и управленията по общините след местните избори, са проводник на гласа на българите. Ние отваряме вратите, за да ги чуваме. Постоянно се срещам със земеделски производители. Знаете, че бях председател на Комисията по земеделие в 48-ото НС. Когато в Министерство на земеделието или в Комисията по земеделие, се взимат решения, тези хора трябва да са при нас – дали като съвещателен глас, или като работни групи и консултативни съвети, трябва да бъдат там.

Тази арогантност на предишните управления, които мислиха, че знаят и могат всичко, трябва да свърши. Българските производители са по-големи специалисти от нас.

А що се отнася до аргументите и причините да гласуват хората за нас, ще изредя част от тях: ще превърнем производството на български храни в национален приоритет, ще овладеем инфлацията и непазарния ръст на цените на основни хранителни стоки, ще работим за растяща икономика и нормални европейски доходи чрез подпомагане на малкия и среден бизнес. „Продължаваме промяната-Демократична България“ ще инвестира 50 млрд.лв. поравно в Северна и Южна България за преодоляване на регионалните неравенства, ще осигурим местна и евтина енергия. Вече увеличихме пенсиите и ще продължим да ги повишаваме, направихме детските градини безплатни, ще продължим да работим за качествено образование и здравеопазване и добре платени лекари и учители. Ще променим Антикорупционната комисия, така че да преследва корумпираните. Другата ни голяма цел е България в Шенген и Еврозоната.

-Убедени ли сте, че ще спечелите първото място? Различните социологически проучвания дават различни прогнози – според едни ПП-ДБ е първа сила, според други – ГЕРБ.

-Нямаме съмнение, че ще спечелим първото място. Аз на социологията много не вярвам, тя се разминава тотално с резултатите понякога. Съмнения, затова че „Продължаваме промяната-Демократична България“ ще бъдем победители на изборите на 2 април, нямаме никакви. Много е важно с каква преднина. Ако разликата е значима т.е. с 10-15 народни представители повече от ГЕРБ-СДС, това ни дава по-силно основание да направим правителство на малцинството. Кабинет само на ПП-ДБ, чиито политики да бъдат подкрепяни с плаващи мнозинства в парламента.

-Това е много рисков ход.

-За България това изглежда рисково и невъзможно. Първото правителство на Борисов имаше парламентарна група от 116 депутати. В парламентарните демокрации в Европа, обаче, се случва постоянно. Това означава, че в политическите кабинети не участват други партии, но по отделни политики и за отделни решения мнозинството в парламента е плаващо. Който прочете основните точки в програмата на „Продължаваме промяната-Демократична България“, не би трябвало да е против.

По отделни политики ще търсим подкрепата и на ГЕРБ, и на ДПС, и на БСП. Но тук говорим за парламента, а правителството ще е на малцинството.

Още от 47-ото НС говоря, че ако не работим за хората заедно всички политици, нищо не правим в Народното събрание и нямаме място там. В 48-ото НС се приеха доста закони, но „най-важният“ беше за хартиената бюлетина и Избирателния кодекс. В Комисията по земеделие още на първите заседания се разбрахме, че за земеделците трябва да се свърши много работа. Ние се събирахме два пъти в седмицата и за по-малко от 4 месеца свършихме в Комисията по земеделие повече работа, отколкото 47-ото НС за 8 месеца.

-48-ото НС тръгна много трудно, чак на третия ден от старта на парламента депутатите успяхте да се обедините около фигурата на Вежди Рашидов за председател. Ако попаднете в същата ситуация, този път научихте ли си урока и кои червени линии сте готови сега да прекрачите, за да върви работата на новия парламент?

-Много хубав въпрос за червените линии. Изборът на председател на 48-ото Народно събрание беше труден, а причината бе, че нямаше явни мнозинства в парламента, каквито най-вероятно няма да има и в 49-ия парламент. Тогава някои от партиите направиха компромис, ние – не. За мен изборът на този председател не беше най-подходящ, но в крайна сметка парламентът така реши. По отношение на червените линии, в Комисията по земеделие ги видяхме къде са тези линии още на първите заседания. Но решихме да работим, парламентът е място за диалог и убеждаване на опонентите, а не да се караме. Имаше ситуации, когато при мен идваха представители на различни партии и ми казваха, че няма да подкрепят даден законопроект, но няма и да пречат, ако намерим подкрепа сред останалите колеги. Така трябва да се работи. Няма партия в момента, която да твърди, че трябва да ходим на още едни избори. Всички вече се уморихме. Избирателите също.

-Отговорни дни предстоят пред политиците след 2 април. Защо България трябва да има редовно правителство?

-Виждаме, че държавата се управлява по един много неподходящ за нашата система начин през служебните правителства и всички търпим последствията от това. В този смисъл много от червените линии очаквам да избледнеят и да бъдат преодолени. Това става с много работа, сега в кампанията има глупави и грозни нападки, а това не е от полза за никого. Когато битката не е на политики, а на лична основа, после нещата в парламента стават много по-трудно. Нашият тон в момента не е толкова остър като този на опонентите, ние от „Продължаваме промяната-Демократична България“ заложихме на положителна кампания. Лидерът на ГЕРБ си позволява да изрича лъжи и да напада лично хора от ПП, но забелязвам, че кампанията на ГЕРБ като цяло не е толкова остра. Вече започваме да разбираме, че ако се бием, няма да стане.

-Ще проявят ли всички партии отговорност, за да се състави редовен кабинет, според Вас?

-Въпросът е доколко партиите осъзнават, че едно дълго управление на служебното правителство е вредно. Проблемът е, че България е парламентарна република и няма парламент. Даден министър може да прави каквото си иска и никой не може да го държи отговорен. Служебните министри не са и политически обвързани т.е. тях не ги заплашва фактът, че някой ще ги свали и уволни. Нещата стават безконтролни.

Двете поредни служебни правителства на Гълъб Донев управляват доста по-дълго от кабинета на Кирил Петков.

Без работещ парламент дори и служебното правителство да реши да прилага политики, не може да го направи. Слушам последните дни финансовият министър да казва, че работят по нов държавен бюджет. Но този бюджет се приема от парламента, а такъв няма. Липсата на държавен бюджет за 2023 година се отразява и на икономиката, и на живота на хората. В момента се разпределят разходи от бюджета на миналата година, но при двуцифрена инфлация тези пари не стигат. Задължително трябва да има редовен кабинет и парламент, а моето усещане е, че партиите са узрели затова. Надявам се, че някакви лични амбиции, егоцентризъм и действия няма да попречат.

-Кои ще бъдат Вашите каузи за Пловдив и областта в 49-ия парламент?

-Те няма как да са много променени за година и половина, откакто съм в политиката. Има няколко важни инфраструктурни проекта в Пловдив, които трябва да бъдат завършени и аз съм работил по всички, докато бях депутат в 47-ото и 48-ото НС. Единият е Околовръстното на Пловдив, което трябва да бъде завършено. Бяхме започнали проектирането в частта Бенковски – Пазарджишко шосе в 47-ото НС при правителството на Кирил Петков, след това всичко е спряло. Второ, продължението на Южната дъга по Асеновградско шосе по „Скобелева майка“, което е проектирано още по времето на Иван Тотев, има избран изпълнител, заради едно мостово съоръжение на жп линията спря за съгласуване в НКЖИ и сега го търсим къде е. Това са дребни неща, но някой от Пловдив трябва да ги бута.

Трябва да се направи и обход на Асеновград, защото колегите от Смолян работят много усилено да се отвори границата при Златоград, което означава, че тук ще се увеличи рязко трафикът към Смолян,

а целият поток от автомобили в момента минава през центъра на Асеновград. Другото, с което започнахме да се занимаваме и има съгласие, но няма напредък, е разширението на пътя Пловдив-Карлово. След като монтираха гумени колчетата по средата на пътното платно през Кресненското дефиле и ограничиха изпреварването, участъкът Пловдив-Карлово стана пътят с най-много катастрофи в България.

Другият проектът, по който работим и има раздвижване, е за градската железница, която да свързва Пловдив с индустриалните зони.

Имаме вече идеен проект и осигурено финансиране през Националния план за възстановяване и устойчивост. Ремонтът на Концертна зала е също мой приоритет, тъкмо подредихме нещата да се проведе конкурс за обществената поръчка, дойде служебното правителство, взе парите обратно и проектът спря. Хуманитарната гимназия – знаете, това е моя лична кауза повече от година. Всеки ден чета, че ремонтът започва, а преди дни бях там, говорих с директора и той ме убеждава, че ремонт ще има най-рано септември месец.

-Преди дни от Община Пловдив припомниха, че има избрана фирма изпълнител за подмяна на покрива, реставрацията и консервацията на фасадата, а работата ще е през летните месеци.

-Да, избраха фирмата, която подозирахме – „Трейс Груп Холд” – АД, и то с увеличен бюджет от 8 на 14 милиона. Проблемът с покрива е много интересен. От МОН бяхме осигурили 400 000 лева целеви за покрива – това е първият транш на пари, които миналата година през април бяха преведени, а училището през ноември месец върна обратно в Министерство на образованието и науката, защото нямало нужда от ремонта на покрива. Това реално са проблеми, с които трябва да се занимава местната власт, ние в парламента единственото, което можем да направим, е да разберем колко е дълбок проблемът и държавата да помогне с финансирането. Отделно в региона по линия на възстановяване на земеделието също има много работа.

-Обвиняват ПП-ДБ, че закачат торбички с хранителни продукти по вратите на къщите. Това ли е новата стратегия на коалицията?

-Това не е нашата стратегия. Ние раздаваме торбички, в които има вестник на „Продължаваме промяната-Демократична България“ и брошури с нашите послания, програма и кандидатите за депутати. Факт е, че торбичките са много здрави и удобни за пазаруване. Това, което ме питате, вероятно е провокирано от няколко фейсбук публикации, които тръгнаха от Троян – снимани торбички с продукти и надслов, че ние така купуваме гласове. Това е абсолютно невярно и смешно. Това са глупави опити на привърженици на други партии да опошлят и опорочат предизборната кампания. Гротеска, глупав начин да се опиташ да оклеветиш някой и да спечелиш дивидент от това. В Пловдив и региона над 20 000 души са си взели торбички и знаят, че в тях няма салам и лютеница.

-Вашият призив към българите за 2 април.

-Крайно време е да повярваме, че всеки от нас може да направи нещо, за да стане мястото, където живее, по-добро. Ако хората не могат сами да се справят, а имат нужда от държавната и общинската власт, нека гласуват с №12 в бюлетината за „Продължаваме промяната- Демократична България“.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...