майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » ГДБОП и партньорски служби по гореща следа за бомбените заплахи
България Важно Общество Полиция

ГДБОП и партньорски служби по гореща следа за бомбените заплахи

Иван Демерджиев
  • Те не са реални, целят медиен ефект и привличане на вниманието, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев

МВР и партньорските служби работят по гореща следа за това кой стои зад хакерските атаки с бомбени заплахи към българските училища. Установено е заподозряно лице извън България. В телеграм канал в съобщения от днес хакерите заявяват, че вече са разположени на Балканите. Заплашват с терор и припомнят случаи на масови стрелби в училища в Русия и САЩ. ГДБОП, заедно с две партньорски служби, вече имат насоки кой стои зад тези заплахи. Това заяви пред БНТ министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Сигнали за поставени взривни устройства постъпвали паралелно в училища в няколко европейски държави, не само у нас. „Те не са реални, целят медиен ефект и привличане на вниманието“, обяви Иван Демерджиев. Водещата версия е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия.

„Сигналите са абсолютно идентични, мултиплицират се и се подават до възможно най-много адресати. Източниците на атака и подходите са едни и същи. Партньорските служби в Европа и САЩ са сигнализирани и работят по установяване на източника. Заплахите идват от имейли, регистрирани в мрежата на Google. Само американските служби могат да установят източника, защото Google е тяхна отговорност. Редица европейски държави са изправени в момента пред същото. Водещата версия е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия“, каза вътрешният министър.

До дни България ще разполага с нов протокол за действие при подобна ситуация, обясни още Демерджиев. Той ще бъде изработен от междуведомствена комисия, която започва работа днес.

Сегашният протокол се спазва, но той е от 2000 година, посочи още Демерджиев. Целта е новият протокол да отразява реалните опасности и да дава възможност да се преценява кога действително се налага евакуация.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...