майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Община Пловдив: Над 90 сигнала за поразии от вятъра
Важно Община Пловдив Пловдив Важно

Община Пловдив: Над 90 сигнала за поразии от вятъра

Кметът Здравко Димитров лично следи актуалната ситуация при продължаващия вече втори ден бурен вятър, чиито пориви достигат до над 100 км/час. Всички общински структури са мобилизирани, за да отстраняват своевременно нанесените от урагана щети. Работи се в пълна координация с РДПБЗН, съобщиха от общинския пресцентър.

От началото на бурята вчера около 17 часа до 15,30 ч. в „Градини и паркове“ са постъпили над 90 сигнала за паднали дървета и клони. Вследствие на това на отделни места – като кръстовищата на „Коматевско шосе“ с бул. „Никола Вапцаров“ и на ул. „Даме Груев“ с „Пере Тошев“ и други – трафикът беше затруднен. В различни части на града са нанесени материални щети върху паркирани автомобили.

През последните часове е съобщено за паднали дървета върху велоалея на бул. „Санкт Петербург“, пред входа на ДГ „Перуника“, на детска площадка на бул. „Никола Вапцаров“ 117, върху пътното платно на ул. „Стефан Стамболов“ 75. На ул. „Петър Шилев“ 4 при падане на дърво има и сравнително леко пострадал човек.

Екипи на предприятието работиха до късно снощи, а днес отрано всички около 50 души от специализираната бригада за санитарни резитби са на терен. Дежурни остават и тази вечер. С разчистването на пречупени клони е ангажиран и целият персонал по районите.

Помагат служители на Чистота, които освен това почти цяла нощ вдигаха повалените от вятъра контейнери и събираха разпилените отпадъци, за да се гарантира нормалното сутрешно обслужване на съдовете за смет. „И тази нощ, ако се наложи, сме на линия. Утре рано сутринта изпращаме камиони до блок 11 в „Тракия“. От там ще извозим отпадъка от изолацията, която се срути върху площадката на детска градина „Кремена“. Разчистването е поета от фирмата, която е санирала блока“, заяви директорът на „Чистота“ Димитър Георгиев.

В „Организация и контрол на транспорт“ са получени 15 сигнала – за паднали от вятъра табели и пътни знаци, прекъснато улично осветление. „Реагираме възможно най-бързо. Поради опасност от падане се наложи да демонтираме 3 светофарни секции. Ще ги възстановим веднага след утихване на вятъра“, информира директорът Георги Стоилов.

Кметът Здравко Димитров призова за повишеното внимание на гражданите следващите 24 часа и увери, че работата на всички общински екипи е навременна и адекватна.

Според директора на „Градини и паркове“ Веселин Козарев, много от падналите дървета били с разлистена зеленина, но са са паднали заради накърнена коренова система. Това е следствие на постоянното разкопаване на тротоари и междублокови пространства заради прекарване на кабели и други промени в инфраструктурата. На дългогодишната практика вече се слага край. За реконструкцията на Голямоконарско шосе, чиято официална първа копка предстои тези дни, е договорено с изпълнителя да работи така, че да не уврежда корените на дърветата по трасето.

По данни на метеоролозите силният вятър ще продължи и утре. Възможни са временни затишия, но и внезапни силни пориви. От общината напомнят, че строителните фирми са задължени да обезопасят оградите и скелетата на обектите, по които работят. Търговците също трябва да проверят дали рекламно-информационните им елементи са здраво укрепени, така че да не паднат под напора на вятъра. Същото се отнася и за собствениците на билбордове и други рекламни съоръжения. Гражданите да бъдат внимателни при придвижването си навън, препоръчват още от общината.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...