майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Бизнес » Агро » Зърнопроизводителите блокираха границата с Румъния
Агро България Важно

Зърнопроизводителите блокираха границата с Румъния

Ако не бъдат чути, зърнопроизводителите подготвят нови пътни блокади на 7 април Снимка: БНТ

Национален протест на зърнопроизводителите блокира за кратко движението към граничните пунктове с Румъния. Те настояват за вето на безконтролния, според тях, внос на селскостопанска продукция от Украйна, който подбива цените на местното производство и ги води към неизбежен фалит, предаде БНТ.

Протестът във Видин събра земеделци от цяла Северозападна България и Румъния. Тракторите им затвориха международния път към „Дунав мост“ 2. Зърнопроизводителите затвориха за близо два часа и движението към граничните пунктове в Русе и Кардам. Към тях се присъединиха овцевъди и овощари от цялата страна.

Държавата трябва да отстоява пред ЕС, че България е производител, че това, което влиза от Украйна, трябва да минава транзит. Ние произвеждаме и нашата продукция остава и ѝ пада цената“, заяви Цанка Начева – председател на Сдружението на зърнопроизводителите в Ловеч.

Складовете на производителите са пълни със зърно от миналата година, а цената му пада. Тон пшеница вече струва 400 лева.

„Искаме да има действително коридори, през които да върви зърното и ние да реализираме нашето зърно“, каза Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите.

Земеделците не приемат и финансовата компенсация от 16 милиона евро, предложена от ЕС. „Тези 30 млн. лева на 40 млн. български декара прави под един лев подпомагане. Това е срамота! Това искам да кажа на тези костюмари от Брюксел и по-добре тая помощ да си я вземат обратно и да не ни се подиграват и да не се гаврят с българското земеделие“, коментира Радослав Христов – председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Протестите продължават до края на седмицата. Ако не бъдат чути, зърнопроизводителите подготвят нови пътни блокади на 7 април.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...