майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » САЩ подкрепят създаването на специален трибунал за престъплението „агресия“ срещу Украйна
Важно Свят

САЩ подкрепят създаването на специален трибунал за престъплението „агресия“ срещу Украйна

САЩ подкрепят създаването на специален трибунал за престъплението „агресия“ срещу Украйна, каза специалният посланик в бюрото за глобално наказателно правосъдие и говорител на американския Държавен департамент Бет ван Шаак, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че така за първи път се представя начинът, по който Вашингтон ще подкрепи настояването на Украйна за търсене на отговорност за руската инвазия.

„Вярваме, че този специален трибунал трябва да бъде установен в украинската вътрешна съдебна система, тъй като това ще осигури най-прекия път за създаването на нов трибунал и ще даде максимален шанс за търсене на значителна отговорност“, каза тя.

Шаак изрази също подкрепата на Вашингтон за такъв трибунал, като посочи, че този модел е бил избран след анализиране на няколко други.

„Този модел, интернационализиран национален съд, ще улесни по-широката междурегионална подкрепа и ще демонстрира украинското лидерство, за да се осигури търсенето на отговорност за престъплението агресия“, каза тя в изявление пред Католическия университет на Америка във Вашингтон.

Според Шаак трибуналът може да бъде разположен някъде в Европа, поне на първо време, за „да подсили желаната от Украйна европейска ориентация“.

Украйна, ЕС и Нидерландия публично подкрепиха идеята за специален трибунал. Русия, която определя действията си в Украйна като „специална военна операция“, отрече обвиненията във военни престъпления, включително умишленото вземане на прицел на украински цивилни граждани, хиляди от които са загинали.

Международният наказателен съд (МНС) издаде по-рано този месец заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки във военно престъпление заради незаконното депортиране на стотици деца от Украйна. МНС каза, че има достатъчно основания да се смята, че Путин носи лична наказателна отговорност./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...