майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Сергей от България и още 7 задържани в Белгия за тероризъм
Важно Крими Свят

Сергей от България и още 7 задържани в Белгия за тероризъм

20-годишен българин е сред арестуваните в Белгия по подозрение в подготовка на терористичен акт. Според местни медии, българинът се казва Сергей, фамилията не се съобщава.

В понеделник вечерта белгийската федерална полиция извърши обиски и арести в няколко града в страната и задръжа 8 души. Днес те бяха разпитани и седем от тях бяха оставени в ареста, предава БНТ по данни на местните медии и органите на сигурността.

Според полицията става дума за радикализирани мюсюлмани, които са подготвяли терористични атаки.

Полицията в Антверпен задържа понеделник вечер петима души, заподозрени, че готвят терористичен акт. Според правосъдния министър на Белгия Винсент Ван Квикенборг те са готвели атака срещу държави институции. Има данни, че са планирали въоръжено нападение срещу полицейски управления.

В същото време полицията в Брюксел също задържа в понеделник трима души заради участие в терористична група. Арестите бяха извършени в брюкселските квартали Скарбек, Моленбек и Завентем. Единият е задържаните е 20 годишният българин Сергей Р., посочват белгийските медии. Обвинението срещу него е едно – участие в дейността на терористична група.

„Проведени са общо осем полицейски акции в Антверпен и Брюксел. Общо осем души бяха лишени от свобода и сега се разпитват от федералната съдебна полиция. И в двата случая смятаме, че имаме повече от една причина да подозираме, че това са хора, които са имали конкретни планове да извършат терористична атака в Белгия“, каза Ерик Ван Дер Сейп – прокурор от Федералната прокуратура.
Днес само един от за държавите беше освободен, останалите седем остават зад решетките. Според разследващите двете групи – от Брюксел и Антверпен – са поддържали контакт помежду си са координирали действията си.

За единия от заподозрените в Антверпен, който се смята за ръководител на групата, белгийските власти са получили информация и от чуждо разузнаване, че публикува притеснителни постове в социалните мрежи.

Обвиняемите ще се явят пред съда на 3 април.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...