майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Почина известният уролог д-р Петко Касабов
Важно Градът Здраве Пловдив

Почина известният уролог д-р Петко Касабов

д-р Касабов

От УМБАЛ Пловдив съобщиха тъжната вест, че е починал известният пловдивски уролог д-р Петко Касабов. Началникът на Клиника по урология в „УМБАЛ-Пловдив“ проф. Димитър Шишков сподели: „Почина моят учител в професията и един от възстановителите на БЛС. С огромна болка бих искал да съобщя, че на 15 март 2023 г. е починал д-р Петко Касабов (роден 1944 г.), бивш началник на Отделението по урология в „УМБАЛ Пловдив“ от 1998 г. до пенсионирането си, заяви сегашният шеф проф. д-р Димитър Шишков. – Това е един от най-изявените български уролози и е сред възстановителите на БЛС у нас, което се случи в Пловдив на 13 януари 1990 година.“

Професионалният път на д-р Касабов преминава през Габрово и Смолян, после практикува в Първа градска болница, сега МБАЛ „Св. Мина“, а след това в Окръжна болница, („УМБАЛ Пловдив“).

„Той е моят учител в професията, който заедно с моя баща – хирургът д-р Григор Шишков, ме възпитаха на професионална етика и изградиха у мен човечност и отдаденост на пациентите. Безкрайно съм им признателен. Затова истински бях огорчен, че никой не споменава и дума за кончината на един известен лекар от стар пловдивски род, изявен общественик с гражданска позиция. Той е баща на известния племенник на Васил Левски – д-р Божидар Касабов, уролог във Виена“, заяви проф. Шишков. Известният лекап току що се е върнал от чужбина след не много дълго отсъствие и когато разбира, веднага огласява тъжната вест. Според него е възмутително непрекъснато да се говори какво се е случило с фолк дивите и псевдо бизнесмените и да не се споменава нищо за личности като д-р Касабов, спасили живота на хиляди пациенти и оставили трайна следа в обществения живот на страната.

Освен че участва във възстановяването на БЛС, той е първият председател на организацията в Пловдив, която е основана през 1901 г. и е втората след английската в Европа. Избран е и за зам.-председател на съюза по времето на д-р Димитър Игнатов.

„Възстановяването й през 90-те години на миналия век става въпреки сериозния отпор на бившите комунистически деятели в България и в Пловдив, които и сега са на водещи позиции в него, заяви проф. Шишков – Тъжно е, че погребението на един ангажиран обществен деец и голям лекар на 18 март 2023 г. не беше уважено от нито един от сегашните национални лидери на БЛС, които вероятно не знаят кой и кога е възстановил организацията, която ръководят.“

Проф. Шишков коментира, че може би българите сме единствените в света, които бързо забравят след смъртта им изявените си личности, чийто живот е пример за поколенията. „Трябва да помним хора като д-р Касабов, ако искаме да градим бъдещето“, категоричен е професорът.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...