майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Бизнес » Екология » Кметът и ОбС на Родопи са против кариерата в землището на Първенец
Важно Екология Общество Регион Родопи

Кметът и ОбС на Родопи са против кариерата в землището на Първенец

Кметът на община Родопи Павел Михайлов се обяви против всички инвестиционни намерения за изграждане на кариера за добив на пясъци и дребни чакъли на територията на село Първенец. Официалната му позиция беше подкрепена с обща декларация, подписана от общинските съветници наредовно заседание на ОбС Родопи.

Повод е постъпило писмо до кмета на общината от председателя на ИК „НЕ на кариера за добив на пясъци дребни чакъли Иванчовата чука в землището на село Първенец“ с молба за изразяване на позиция чрез предлагане на ОбС Родопи на проекторешение и декларация. Инвестиционното намерение е на фирма „Толи“ ЕООД, която иска да добива пясъци и дребни чакъли край Първенец. Вече няколко години инвеститорът не се отказва от намерението си, въпреки недоволството на местните жители.

„За хората от Първенец изграждането на кариера крие редица рискове, а най-често задаваните въпроси са свързани с опасност за здравето. За пореден път заявявам категоричната си позиция, че дейности по добив на инертни материали ще повлияят негативно върху поминъка на населението, ще отблъснат инвеститори и ще попречат на развитието на общината за жилищно строителство, културен и винен туризъм, както и като земеделски район. Освен това, в концесионната площ попадат общински имоти, както и частни имоти с трайни насаждения, коментира Михайлов.

Инвестиционното намерение на фирмата е да изгради кариера за добив на пясъци и дребни чакъли в концесионна площ Иванова чука върху терен от 210 дка. Разрешение за проучване на зоната има издадено още през 2011 г., а от няколко години собственикът на фирмата настоява за отдаване на концесия за кариера за добив на пясък и чакъл със срок от 35 г.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...