майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Политика » Избори 2023 » Над 1000 полицаи поемат охраната на изборите в Пловдив и областта
Градът Избори 2023 Пловдив Политика

Над 1000 полицаи поемат охраната на изборите в Пловдив и областта

Над 1000 служители на МВР са ангажирани за обезпечаване на нормалното протичане на вота в Пловдив и областта. Бюлетините, изборните книжа и машините за електронно гласуване са поставени под постоянно полицейско наблюдение и охрана. Физическа охрана е осигурена за всички 983 избирателни секции в 413 изборни места, както и за 12 подвижни избирателни кутии за хора с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборно помещение.

На 1 април, събота, под полицейски съпровод ще бъдат транспортирани машините за гласуване до съответните секции – 456 броя за 16 РИК и 449 броя за 17 РИК. Същия ден ще бъде поета и външната охрана на местата за гласуване до приключване на изборите в неделя.

В деня на вота полицейските служители ще бъдат разположени извън изборните помещения, като в тях няма да допускат въоръжени лица или носещи опасни предмети. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за заснемане начина на гласуване. При необходимост служителите на реда оказват съдействие само с изрично писмено поискване от председателите на секционните комисии.

След приключване на изборния ден е създадена организация за охрана на изборните материали и документация и членовете на секционните избирателни комисии при придвижването им от изборните места до РИК 16 и 17, които се помещават в Международен панаир – Пловдив.

От оперативен щаб в дирекцията ще се проверяват сигнали за нарушения и злоупотреби с избирателните права, като по етапен ред ще се уведомява ръководството на МВР и прокуратурата. Организирано е и взаимодействието с Районните избирателни комисии за своевременен обмен на информация и реакция.

Служителите от сектор „Български документи за самоличност“ и звената в районните управления ще оказват съдействие на българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Сигнали, свързани с нарушения или евентуални престъпления, относими към отговорностите на МВР в изборния процес, могат да се подават на тел. 112, на денонощно откритата линия – телефон 02/90 112 98 и e-mail: izbori2023@mvr.bgq, или в най-близкото полицейско управление.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...