майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Бизнес » Агро » Пореден фермерски протест срещу вноса на украинско зърно
Агро България Важно

Пореден фермерски протест срещу вноса на украинско зърно

На протест срещу вноса на зърно от Украйна излязоха днес земеделски производители от района на Дупница, съобщава БТА.

„Продукция в момента стои на складове или сме принудени да продаваме на безценица“, разказва Спас Милушев, един от организаторите на протеста. „Украинското зърно се вкарва на цена от 30 стотинки. В същото време цените на торовете и препаратите за обработка у нас са скъпи и подобни цени не могат да покрият разходите ни. Затова сме принудени да продаваме под себестойност“, споделя още Милушев. Той обработва около 3 хил. дека в района на селата Червен брег и Крайници. „Имам и сто дойни крави. В животновъдството положението също е отчайващо. Плащам по 4 хил. лв. за електричество за кравефермата, докато преди цената беше около 1000 лева. Вносът на месо и яйца също подбива цените. Бизнесът ни е застрашен от фалит и сме на ръба на оцеляването“, казва още Милушев.

„В района има предимно малки и средни производители, около 60 души. Днес правим една малка демонстрация, с която се обръщаме към управляващите да се забрани вносът и коридорите на солидарност – да не се внася зърно, за да запазим бизнеса си. Настояваме и за спешни компенсации за пропуснатите ползи“, заявява фермерът.

Протестът тръгна днес от района на Бинека на входа на Дупница от Кюстендил, след което продължи към с. Дяково, преминавайки по автомагистрала „Струма“, обърна се и спря при с. Пиперево, на отбивка на магистралата.

„Няма да затваряме движението, за да не пречим на останалите хора, това е само демонстрация. Ако обаче не бъдат взети спешни мерки, ще бъдем принудени да протестираме и чрез затваряне на пътища“, казват още протестиращите.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...