майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Почина писателката Мерсия Макдермот – биографката на Левски
България Важно

Почина писателката Мерсия Макдермот – биографката на Левски

Мерсия Макдермот

Почина видната английска историчка и писателка Мерсия Макдермот (95 г.), която обичаше България като своя втора татковина. Тъжната новина заяви във фейсбук Петър Ненков – доцент във Висше учебно заведение по сигурност и стопанска система – ВУСИ.

Мерсия Макдермот бе задграничен член на Българска академия на науките и лекар хонорис идея на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Нейната преподавателска и научна работа бе тясно обвързвана с България. Написа няколко чудесни биографични книги за Гоце Делчев, Яне Сандански, Димитър Благоев, а книгата й „Апостолът на Свободата“ е една от най-добрите книги, писани за Васил Левски.

Родена е на 7 април 1927 година фамилията на хирурга от Кралския военноморски флот Джефри Палмър Адсхед и учителката Олив Мей Орме. През 1948 година приключва съветска лингвистика в Оксфордския университет. През лятото на 1947 година с група британски студенти отива на бригада в някогашна Югославия, където за първи път открива контакти с българи, в това число с поета Павел Матев.

През 1948 година взе участие в интернационалната младежка бригада на язовир „Георги Димитров “ („Копринка“). Там се среща с Джеймс Макдермот, за когото се венчава  след прибирането им в Англия. През 1952 година се ражда щерка им Александра. Александра Макдермот е лекар по химия и учител по физико-химия в Съединени американски щати.

От 1957 до 1989 година общественичката посещава или живее в България. През 1963 – 1964 година и от 1973 до 1979 година преподава в Английската гимназия в София. След това води курс по „Националноосвободителното придвижване в Македония“ в Историческия факултет на Софийския университет до 1989 година

Дълги години писателката е председателка на Англо-българското сдружение със седалище в Лондон. Тя е почетен жител на Карлово и Благоевград и притежател на високи държавни оценки на България – Ордена на розата, ордена „ Кирил и Методий “ и ордена „Мадарски конник“. Неин персонален архивен фонд се съхранява в Държавна организация „Архиви“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...