майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Търговци измислиха нова нелоялна практика
България Важно

Търговци измислиха нова нелоялна практика

  • Магазини пускат промоционални брошури и после се извиняват със съобщения, че няма да доставят стоки заради „технически“ или „печатни“ грешки

Магазини за хранителни стоки опитват да се оправдаят със съобщения в медии, че няма да могат да доставят промоционални стоки поради „непредвидени обстоятелства“ или „технически“ и „печатни“ грешки в актуалните си рекламни брошури. Това е най-новата нелоялна практика, забелязана от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Схемата работи така – търговецът отпечатва брошурите за новия период и ги разпространява по обичайно ползваните от него канали. След като са достигнали до голям брой потребители, които въз основа на тях и бюджета си правят планове за седмичното пазаруване, в средата на периода на валидност на офертата дружеството изпраща съобщения през медии. Те гласят, че рекламираните намалени продукти няма да бъдат предлагани на клиентите, ще бъдат налични на по-високи от обявените цени или директно се предлагат по-скъпи алтернативни артикули.Някои от тези продукти са свързани с актуални събития от българския календар и наближаващи празници, какъвто е последният пример – различни разфасовки на агнешко месо, за които се съобщава, ченяма да бъдат предлагани поради непредвидени обстоятелства.

В други случаи става дума за едни от най-търсените продукти – кисело мляко, яйца и други, като търговецът предлага алтернативни на обявените в брошурата артикули в не толкова бюджетниразфасовки. Това води до оскъпяване на продукта за потребителите, или от друг производител. Например, вместо опаковка от 15 яйца размер L за 6,49 лв., 10 бройки от същия размер за 4,69 лв. или кисело мляко 3,6%, вместо 500 грама за 1,19 лв. – 400 грама за 1,09 лв.

Понякога „техническа грешка“ се посочва като причина за обявени значително по-високи цени от тези, на които даденият продукт може да бъде закупен в магазина.

„Без значение дали е с или без умисъл, това действие представлява недобросъвестно и непрофесионално поведение от страна на търговците. Как те ще гарантират, че с няколко публикации в медии ще покрият същата аудитория, която са покрили с брошурата, разпространявана в търговските обекти, пощенските кутии и онлайн, включително и при излъчени реклами в електронните медии. Още повече, че към момента на изпращане на съобщението до медиите брошурата без редакции продължава да стои в онлайн пространството, на сайта на търговеца и в е-картата за ползване на отстъпки“, обясняват експертите от „Ние, потребителите“.

Тъй като се наблюдава повторяемост, този подход се превръща в практика. Единственият начин потребителите да проти водействат е да си правят предварителен списък, даобръщат внимание на вида, грамажите и маркирането на касата на всеки от продуктите и да се въздържат от непланирани покупки, съветват от „Ние, потребителите“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...