майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » България » Без изпит, само плащаш: Шофьорска книжка срещу 1500 лева
България Важно Крими Разследване

Без изпит, само плащаш: Шофьорска книжка срещу 1500 лева

Шофьорска книжка, архив
Илюстративна снимка

Шофьорски книжки без явяване на изпити предлага страница в социалните мрежи. Цената на услугата за категория “В” е 1500 лева. Уверението е, че срещу тази сума ще бъде получен напълно реален и изряден документ. Според специалисти обаче най-вероятно става дума за измамна схема, която цели бърза печалба, предаде БНТ.

Шофьорски книжки без нужда от листовки и кормуване за няколко категории предлага фейсбук страницата. Интерес има – десетки са въпросите за цена. Тя става ясна след запитване през мобилно приложение на посочен от автора телефонен номер. Цената е 1500 лв и върви с дълго обяснение, което след като бъде прочетено, авторът изтрива.

Обещанието е, че срокът на валидност е 10 години, като след това документът може да бъде подновен на гишетата на Пътна полиция, които “няма да имат капка съмнение, тъй като всичко е изрядно”. Търговецът обещава да изпрати снимка на готовия документ, а след това и банкова сметка за заплащане на услугата.

Според специалисти обаче става дума за измама, като това става ясно още на изречението, че книжките се издават от автошколи.

„Ние нямаме достъп до информационните системи. Има си специален протокол, който от Автомобилна администрация по време на изпита, а впоследствие отива в Пътна полиция. Абсолютна измама, както са телефонните измами, така и тук”, каза Йонко Иванов – председател на Съюза на преподавателите по автомото подготовка.

Ако се допусне, че все пак зад обявата стои механизъм за издаване на фалшива шофьорска книжка, то хората, които смело публикуват обяви и отправят запитвания не трябва да забравят, че и в случая с фалшивите шофьорски книжки важи предупреждението: „купуването и продаването е престъпление“. Наказва се със затвор.

„Всеки водач, който си позволи да използва такова неистинско свидетелство за управление на МПС, го грози наказание лишаване от свобода до 8 години, Всеки, който изготви такъв документ с цел да го продаде и получи облага го грози лишаване от свобода до 10 години“, каза адвокатът Виталий Чаушев, цитиран от БНТ.

„Тази книжка, която те ще я купят няма да бъде валидна. В момента, в който го спрат на пътя този човек, съответно в сървъра излиза, че той няма досие, че той не се е явявал на изпит и ред други неща“, каза Йонко Иванов – председател на Съюза на преподавателите по автомото подготовка.

„Не съм защитавал лице по такъв казус, но съм давал такава консултация на български гражданин, който е установен да шофира с неистинско свидетелство за управление на МПС в Австрия и му е наложена солидна глоба, като се водеше и наказателно производство“, допълни Виталий Чаушев.

От Съюза на преподавателите по автомото подготовка прогнозират бум на предлагане на фалшиви шофьорски книжки. Като една от причините посочват новите правила при контролните точки, които увеличават възможностите за отнемане на шофьорската книжка.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...