майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Градът » На сесията днес: Гласуват рекорден бюджет на Пловдив, разширяват Синя зона
Градът Община Пловдив

На сесията днес: Гласуват рекорден бюджет на Пловдив, разширяват Синя зона

Галина ГЕОРГИЕВА

С рекорден бюджет ще разполага тази година Община Пловдив – 630 890 395 лева, ако на сесията днес общинските съветници одобрят разчетите на местната власт.

Временният финансов план предвижда приходи от държавните субсидии за делегираните държавни дейности в размер на 302 002 006 лева. Собствените приходи на общината ще са 328 888 389 лева.

За всички разходи в образованието са предвидени 227 млн. лева, за здравеопазването – 33 млн., лева, социална политика – 35, 7 млн. лева, капиталови разходи – 159 млн. лева, спорт и културата – 98,4 млн. лева.

13 милиона лева ще получат ОП „Градини и паркове“, ОП „Чистота“ – 35 млн. лв., а ОП „Организация и контрол на транспорта“ – 28 млн. лв.

Общинският съвет на Пловдив ще гласува отпускане на допълнителни финансови средства в размер на 6 194 316 лева за строежа на стадион „Христо Ботев“. Парите ще дойдат от общинския бюджет и са разпределени в следващите две бюджетни години, съответно 3 000 000 лева през 2024 година и 3 194 316 лева през 2025 година.

Футболните клубове на Ботев и Локомотив ще ползват стадионите си под наем, става ясно от друго предложене на кмета Здравко Димитров до Общинския съвет на Пловдив. Тъй като съоръженията са публична общинска собственост и по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта са спортни обекти, общината дава съгласие двата футболни клуба да ги ползват за спортната и тренировъчната си дейност. Предложеният наем за „Ботев“ е 5549 лева, а за „Локомотив“ – 4854 лева.

Съветниците трябва  да решат и дали да разширят обхвата на платеното паркиране с още няколко улици. Това са булевард „Свобода“ – в участъка между улиците „Копривщица“ и „Царевец“, улиците „Генерал Данаил Николаев“, „Лейди Странгфорд“, „Пейо Яворов“ и „Янко Сакъзов“. Ще бъде регламентирано и принудителното вдигане с паяк на автомобилите на хора с увреждания, които стоят повече от 3 часа на безплатните места в Синя зона.

В дневния ред на сесията са включени 36 точки. Местният парламент трябва да одобри Годишната програма за управление и разпореждане с общинските имоти, Програма за управление на отпадъците, Споразумение за сътрудничество между Община Пловдив и Енергийна агенция – Пловдив, Годишната програма за развитие на туризма.

Съветниците ще гласуват още главната алея на Данов хълм/Сахат тепе/ да носи името на известния композитор и музикант Милчо Левиев и ще трябва да дадат съгласие за подписване на Меморандум между Община Пловдив и Инициативния комитет за изграждане на мемориал за загиналите пловдивчани във войните за национално освобождение и обединение. Още през 2016 година ОбС е дал съгласие за издигане на пантеон на Младежкия хълм./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...