Новини от Пловдив » България » България » Пеканов: Ще има увеличение на пенсиите в бюджета, предложен от служебния кабинет
България Важно Политика

Пеканов: Ще има увеличение на пенсиите в бюджета, предложен от служебния кабинет

Атанас Пеканов

Служебният кабинет ще предложи бюджет, който предвижда 12% увеличение на пенсиите и повишение на учителските заплати, но разточителните доходи за държавата не могат да продължат прекалено дълго. Това заяви пред БНТ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му има приоритети, по които може да се намери консенсус, но за тях ще трябва и работещ парламент:

„На първо място – устойчиви публични финанси, но и политика по доходите, повече социална защита, повече адресиране на социалните неравенства. Служебният кабинет ще предложи бюджет с 12% увеличение на пенсиите, повишение на учителските заплати. Трябва да продължи политиката по доходите, но не могат да продължат прекалено разточителните разходи за държавата, например по отношение на бизнеса – трябва да помагаме на най-уязвимите“, заяви още Пеканов пред БНТ.

На второ място е съдебната реформа, която не е нещо абстрактно и не трябва да се правят кръгли маси за провеждането ѝ, коментира още той.

„Тя на първо място е условие по Плана за възстановяване и устойчивост, на второ място министър Крум Зарков и служебният кабинет подготвиха законопроектите, които изпълняват условията по ПВУ, както и очакванията на европейските ни партньори нещо да се движи по тази линия. Това ще подобри живота на българските граждани и ще ни помогне за темата Шенген“.

Другият основен приоритет е образованието – България може да бъде сред първите в редица научни дисциплини, спортове и други, заяви Атанас Пеканов.

За осем месеца мандат служебното правителство е било длъжно да кажем за всички проблеми, които дошли отпреди посочи още вицепремиерът.

„Да, разходите през миналата година бяха повишени повече от нарастването на приходите, такива бяха заложените политики и това отваря някои проблеми за бюджета. Ние ще предложим такъв вариант, с който се надяваме да ги затворим. По темата за еврозоната – там парламентът беше спирачката. По същия начин и законите за Плана за възстановяване и устойчивост“.

Той призова новия парламент бързо да разгледа и приеме оставащите 12 закона по ПВУ, за да можем да получим следващия транш от 724 млн. евро.

По думите на Пеканов инфлацията спада.

„В момента фокусът е върху храните. Правим първи стъпки, има успокоение. Има начин с по-меки мерки да се постигне това, има начин и с по-агресивни като в други страни. Ние за момента използваме по меките мерки, не искаме напълно да унищожаваме пазарната икономика и конкуренцията“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...