майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » „Визия, разказ, докосване“ – 19 приказки за красотата на българката
Важно Култура Пловдив Пловдив Важно Фотообектив

„Визия, разказ, докосване“ – 19 приказки за красотата на българката

  • Занаятчийската камара, майстор Стоян Маринов и момичетата от ансамбъл „Тракия“ възпяха хубостта българката, нагиздена с празнични одежди, коя от коя по-пищни и вълшебни

 

ПловдивПрес

Очи черни – черешови, вежди – гайтани, лице – лебедево, снагата – тънка топола, възпява хубостта на българката народната песен.

Легендата за неземната красота на жените по българските земи се възроди снощи през невероятната приказка в 19 портрета, разказана от майстор Стоян Маринов и Регионалната занаятчийска камара в Пловдив. Фотографиите са на Чавдар Стойчев и Марина Винарова-Стойчева

Красивите женски образи са подредени в изложбата „Визия, разказ, докосване“ в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив и всеки може да иде и да потъне в приказния им свят.

Изложбата беше открита от шефката на РЗК Тони Симидчиева, а майстор Стоян Маринов и момичетата от ансамбъл „Тракия“ съживиха образите на 19 българки в забраждения и украси за глава от няколко фолклорни области, коя от коя по-пищни и вълшебни. Пресъздадени са образи на жени и момичета от Добричко, Бургаско, Сакарско, Силистренско – Калипетрово, Тракия, Родопите – Велинград, Мадан, Доспат и още.

Проектът на пловдивската Занаятчийска камара и Стоян Маринов напрактика спасява от забвение най-добрите образци за празнично гиздене на българката през вековете. Тук има забрадки и украшения за моми, за младоженки, за лазарки. Накичени с мъниста, златни и сребърни пендари, шарени панделки, кърпи, гердани, обеци. Всеки детайл е изработен до педантичност, според оригиналите от съответния фолклорен район от майстор Стоян.

В забраждането на българската няма нищо случайно – то е свързано с нейния социален статус и възраст. По забраждането можем да разберем и за какъв празник се е подготвила жената”, разказва майстор Маринов.

Майсторът разкри, че най-пищните забраждания (покриването на косите) са на момите – бъдещи булки. Те са цветни, за да привличат вниманието на момците, с много детайли и предизвикват възхита от множеството детайли, с които са украсени.

Той е самоук фолклорист, но е сред най-големите познавачи, защото работи на терен от 1981 година, познава в детайли всяка фолклорна област, защото е посещавал на място и е изучавал традициите, обиколил е музеите, преровил е архиви, библиотеки, разговарял е с местни краеведи, обясни пред ПловдивПрес шефката на Занаятчийската камара Тони Симидчиева.

Фоайето на Дома на културата снощи се изпълни с желаещи първи да видят приказните образи, подредени по стените, а красавиците от ансамбъл „Тракия“ показаха на живо заснетите от фотографа образи.

И за непредубедения посетител се вижда, че накитите и украсата за момите е по-пищна и бляскава, с повече пендари, шарени гердани, и става по улегнала при омъжените. Вероятно с една идея по-нагиздени са младите булки, показва разходка пред портретите.

На всички косите им са събрани, само в една от украсите са разпуснати и се веят свободно, но за сметка на това забрадката е най-масивна – с шарени панделки, закичени върху мъжки калпак, овързани с мъниста и челник от златни пари, колие от сини и червени мъниста на черен фон и масивен нагръдник от сребро. Това е носията на Буенеца – главното обредно лице – водачка в пролетния момински обичай Лазаруване, подчерта майстор Стоян Маринов.

Българинът обикновено не дава външен израз на чувствата си, но пред женската хубост не е устоял. „Лале ли си, зюмбюл ли си, гюл ли си”, „пиле шарено, кротко агънце, златна ябълка,” „защо си толкоз хубава”, възкликва той в народните песни.

Освен с постоянните епитети “вита снага”, “бяло лице”, “черни очи”, “тънки вежди”, певецът сравнява женската хубост със слънцето, звездите, морето, цветята… „Очи имаш, Стойне, звезди! Да ги гледам, да ги любам – не знам, що бих сторил…”.

 

”Българските жени са с необикновена хубост”, пише през 1798 г. французинът Франсоа Пуквил. „Към правилните си черти те добавят красивите пропорции на тялото, предимствата на високия ръст и благородната стойка. Толкова съвършенства не биха били възможни без дух, който да ги оживява…”

Посетителите  ще видят и научат за различни забраждания, начина на изработване, поводите по които се ползват, история и възникване, както и за 5 занаята, които са в основата на създаване на забрадката.

Откриването беше съпроводено с тематичен  концерт и живи модели от ансамбъл „Тракия”. Фотоматериалите са документирани в двуезичен каталог. Изложбата ще се представи в села и градове от региона, както и по света с помощта на Регионалния център на ЮНЕСКО и директорът на центъра Ирена Тодорова.

„Бяла съм, бяла, юначе, цяла съм света огряла”, се пее в химна на Родопите. Сега в 19-те образа красотата на българката се издига до съвършенство и преклонение пред нейната душевност и нравствени добродетели, кодирани в носиите и „черните очи“.  В копнежа по хубава мома: „Мари бяла Маро, хубавице, гълъбице – хубава си, гиздава си!”

 

„Надявам се заедно с представителите на всички регионални занаятчийски камари у нас и с помощта на колегите от камарата в Кобленц да излезем с общ документ, в който да обобщим най-важните неща, за да съхраним автентичността на българските занаяти. Благодаря на всички, които помогнаха да реализираме този красив проект, заяви Тони Симидчиева.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...