Новини от Пловдив » Важно » Манастирът в Белащица има храмов празник днес
Важно Посоки Православен календар Празникът Регион Родопи

Манастирът в Белащица има храмов празник днес

Eдинственият манастир на територията на община „Родопи“- „Св. Великомъченик Георги Победоносец ” в село Белащица, очаква за храмовия си празник днес стотици гости. По традиция за празника се стичат хора от цялата страна, за да присъстват на тържествената литургия, в която ще се включат четирима свещеници. След духовната храна, за поклонниците ще бъде раздаден и курбан, който се приготвя в 130-годишен казан, съобщава Радио Пловдив.

Манастирът „Св. Великомъченик Георги Победоносец” е разположен на 1 км югоизточно от с. Белащица и на около 12 км южно от гр. Пловдив, там където от Тракийската низина постепенно започват да се издигат Родопите.

Основан е през 1020 година, като за негов основател се смята византийския пълководец Никифор Скифи. Той през 1014 г. по време на битката при с. Ключ изиграл решаваща роля за пленяването на Самуиловите  войници. Самият Никифор се явил в тила на Самуиловата войска и така помогнал за победата на император Василий ІІ над българите. През 1018 г. Никифор бил поставен от самия император Василий ІІ за управител на тогавашната Филипополска област, чието седалище се намирало в гр. Филипополис (сега Пловдив). Пловдивските полета били тогава много богати и плодородни. Нужна била работна ръка,  за обработването на земята и  произвеждането на материалните  блага. Управителят поискал от византийския император да му изпрати 15000 от Самуиловите войници. Когато той му изпратил пленените българи, Никифор основал село, което нарекли в началото Беласица, а след това –  Белащица. За себе си управителят устроил голям дворец – крепост, който съществувал до 1650 г. Останки от него и днес могат да се видят на юг от селото.

Манастирът е девически, в него живеят три монахини и една послушница. Той е действащ и отворен за поклоници. Храмовият празник е днес, на 6 май, когато се чества паметта на св. великомъченик Георги Победоносец.

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...