Новини от Пловдив » България » Чудотворна икона на Свети Георги изцелява в Хаджидимово
България Важно Православен календар Празникът

Чудотворна икона на Свети Георги изцелява в Хаджидимово

Манастирът „Свети Георги Победоносец“ в град Хаджидимово, Гоцеделчевско, е известен с чудотворната икона на светеца, която оцелява два пъти от пожар. Според преданията мнозина са намерили своето изцеление в този манастир, разказва бТВ. Мястото е магично и разказва за чудеса. Посещава се и от християни, и от мюсюлмани. Всички те са водени от вярата за чудотворната икона на св. Георги. Много са чудните истории, които свидетелстват за нейната сила, като тази за 17-годшен младеж, който губи зрението си при катастрофа. Посещавайки манастира и молейки се пред иконата, отново връща зрението си. Малко момиченце пък, родено нямо, проговаря след посещението на манастира. Много бездетни двойки отправят горещи молби в манастира и се сдобиват с така желаните рожби.

Чудотворната икона на свети Георги има своя невероятна история, която засилва още повече вярата на хората в способността и да лекува и да върши чудеса. „Има различни случаи. Например, иконата оцелява при големия пожар преди 40 години, когато цялата църква изгаря. Тогава голяма част от нея е била от дърво – покривът, колоните. Само стените са били от камък. В този пожар изгаря целият иконостас, всички икони, самият покрив рухва. Единствено иконата на свети Георги оцелява“, разказва игуменът на манастира отец Теофил.

Хаджидимовският манастир – красиво и свято място, кацнало на един от многото хълмове в долината на река Места, в което молитвите биват чути, болните -излекувани, а чудесата се случват на всички, които вярват в тях. „Свидетелка съм на един човек, който не е християнин, как разказа за дете как се ражда с увреждане на едната ръка. Не е могло да я движи. Идват тук и преспиват, слагат бебето на земята и на сутринта, когато стават, го разповиват и то протяга и двете ръчички. От тогава идва да благодари на свети Георги, на света Богородица и се моли от цялата си душа и сърце“, разказва Венета, която е клисар в манастира.

На хълма над Хаджидимово днес се разнася празничен камбанен звън, а стотици вярващи прииждат, за да почетат свети Георги и да се помолят за здраве и благоденствие.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...