майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » Почина актрисата Емилия Радева
България Важно Кино Култура Сцена Театър

Почина актрисата Емилия Радева

Малко преди да навърши 91 години ни напусна актрисата Емилия Радева, съобщиха от Съюза на артистите в България. Известна с десетките си роли в театъра и киното, тя е носител и на „Аскеер“ за цялостно творчество.

Емилия Радева е родена на 23 май 1932 г. в Радомир. Завършва специалност актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Боян Дановски през 1955 г. Започва работа в Драматичния театър в Пловдив, а след това и в Театъра на Народната армия. Играе и в постановките на Театър 199: „Първата обич“ от Станислав Друмежки; „Нечакана среща“ от Блага Димитрова; „Животът – това са две жени“ от Стефан Цанев и др.

През 1974 г. е удостоена със званието „Заслужил артист“, а 6 години по-късно и със званието „Народен артист“. През 2003 г. е наградена с орден „Стара планина – Първа степен“ за приноса си за развитието на българското изкуство и култура. През 2013 г. е наградена с „Аскеер“ за цялостно творчество.

„Мама си отиде, мама напусна този прекрасен свят и половина от моята душа отлетя с нея! Бях до нея, отиде си освободена от болки и мъки, в светлината на добротата, любовта и изкуството, които сътвори на тази земя, за мен и за всички вас, приятели и почитатели! Обичам те и ще те обичам до последния си дъх!“, написа във фейсбук Катерина Димитрова – дъщеря на актрисата Емилия Радева.

Поклон и аплодисменти!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...