Новини от Пловдив » Важно » Парад на изобилието в Кричим: Ягода колкото детски юмрук и ракия за лек
Агро Важно Кричим Кухня Посоки Празникът Регион

Парад на изобилието в Кричим: Ягода колкото детски юмрук и ракия за лек

Ути Бъчваров: Кричим вече е Столица на ягодите

Визепрезидентът Илияна Йотова му помогна да забърка конфитюр в огромен тиган от челник на локомотив

Букет и икебана от ягоди, шишче и други невероятни вкусотии предлагат на Фестивала на ягодите днес

Екип на ПловдивПрес

С парад на изобилието и дъх на ягоди осъмна днес град Кричим, а ценители на най-вкусния плод „Мъничко сладичко и царя от пътя отбива“, напълниха центъра на града.

За първи път Община Кричим и Народно читалище „Пробуда 1912г.“ организират Фестивал на ягодата, а това се превърна в незабравим празник

Щандовете на централния площад пл. „Обединение“ почервеняха, а над целия град се разнесе аромат на ягоди.

Прозиводители разпънаха стоката си и гордо показваха плодовете на своя труд.

Още на първия щанд на касетки са подредени огромни биологично чисти ягоди от сорта „Сибила“, чиито ухание се носи от метри. „От над 10 години отглеждаме ягоди, а аз откакто се помня съм на полето“, обяснява млада жена, докато показва красотите на фамилния щанд. На него са изложени петифури с желирани ягоди, всяка по левче, шоколадово брауни по 4 лв., крем с ягоди за 2 лева кутийката, но едрите биоягоди са безплатни и всеки, който желае може да ги опита.

Ути Бъчваров обиколи щандовете и опита от всичко. Най му хареса сок от ягоди с ябълки, а също и глазирана с нуга и шоколад ягода на клечка.
Ути Бъчваров обиколи щандовете и опита от всичко. Най му хареса сок от ягоди с ябълки, а също и глазирана с нуга и шоколад ягода на клечка.

Отсреща е щандът на земеделския производители Иван Караджов, който натежава от вкусния червен плод. „Отглеждаме откакто се помним ягоди, сега експериментирахме и с нови сортове от италия „Клеари“, много добре се получи реколтата от „Алба“, обяснява съпругата на Иван Караджов и от щастие чак си забравя името. Запазва в тайна и новия соррт, от който имат големи очаквания.

През два щанда от другата страна на алеята сякаш избухва цветен фонтан от букети с ягоди, маскирани като лалета, но много по-красиви. Виждат се шоколадови, с розова глазура, с цвят на слънце, лилави. Истинска вакханалия от краски. „Букетът е 4 лева, но икебаната е 8“, обяснава усмихнато момиче, докато пред щанда му се извива опашка от желаещи да си купят от красивите и вкусни букети.

На съседната сергия отдалеч мирише на ягоди и шоколад, а огромен фонтан блика и кани да го опиташ. До него блести в ягодовочервено стъклен съд с чучурче, от което всеки може да си налее ягодов сироп. „Най-върви с ягодова ракия“, смее се продавачът, като показва малки шишенца, които обаче „не се продават“, а се подаряват за сладък спомен, пояснява той. Стари и млади точат от сиропа, а някои не пропускат да опитат и от ракията „за цяр“. Възрастна шармантна дама отпи от чашата си, а после отвори бурканчето с огнената ягодова. „Това е, кой каза, че шампанското вървяло с ягоди, с нашата кричимска ракия са си лика-прилика“, възкликна дамата.

В същото време кулинарният магьосник Ути Бъчваров напълни огромен тиган с ягоди, а около него се събра народ. „Да викнем сега Кричииим, Столицата на ягодитеее“, призова Ути и множеството отвърна като ехо няколко пъти. Десетки дечурлига се скупчиха около огромния шеф готвач за селфи. После Ути започна да пече вълшебен конфитюр от ягоди направо пред публиката.

Ути опита ягода, глазирана с нуга, карамел и шоколад, но едва откъсна поглед и от другите лакомства. "Браво!", въздъхна сладко,сладко едрият кулинар.
Ути опита ягода, глазирана с нуга, карамел и шоколад, но едва откъсна поглед и от другите лакомства. „Браво!“, въздъхна сладко,сладко едрият кулинар.
"Хайде сега, заедно, Кричииим!", призова Ути и множеството отвърна.
„Хайде сега, заедно, Кричииим!“, призова Ути и множеството отвърна.

 

Официален гост на фестивала е вицепрезидентът Илияна Йотова. Посрещна я кметът Атанас Калчев, който е домакин на събитието. Още с пристигането Йотова се включи в празника, като разбърка с голяма дървена лъжица конфитюра на Ути, а той майсторки я наставляваше.

Деца в носии, поднесоха хляб и сол, и огромен букет на вицето Илияна Йотова. Посрещна я кметът на Кричим Атанас Калчев, който е домакин на Фестивала на ягодите. После Йотова помогна на Ути да забъркат конфитюр от ягоди.
Деца в носии, поднесоха хляб и сол, и огромен букет на вицето Илияна Йотова. Посрещна я кметът на Кричим Атанас Калчев, който е домакин на Фестивала на ягодите. После Йотова помогна на Ути да забъркат конфитюр от ягоди.

Гости на фестивала бяха още областният управител на Пловдив Ангел Стоев, зам.-министър на земеделието Георги Събев и зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Владислава Казакова.

Посрещнаха ги кметът на община Кричим Атанас Калчев, който е домакин на събитието и председателят на Общински съвет-Кричим Анка Хаджиева.

“Поздравявам домакините в Кричим и г-н Калчев с надеждата този първи фестивал да стане традиция. Това е чудесен фестивал на българската ягода и българското производство”, коментира вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

“От днес град Кричим наистина е столицата на ягодата!”, допълни кметът Атанас Калчев.

Ягодова ракия за лек и мъжка сила.
Ягодова ракия за лек и мъжка сила.

В община Кричим ягодите заемат 1050 декара и се отглеждат от 85 производители. В центъра на Кричим ще бъдат разположени десетки щандове с плодове, посадъчен материал и всичко свързано с ягодите. Ето и програмата на Фестивала до довечера:

11.30 часа – Забавни и състезателни игри за малки и големи.

12.30 – 16.30 часа – Фолклорна програма с участието на малки и големи местни таланти и самодейци от община Кричим.

12.30 – 14.00 часа – Пленер на открито: „Аз рисувам Кричим“.

Конкурси за:

Най-атрактивен щанд;

Най-млад фермер – ягодопроизводител;

Най-голяма ягода;

14.30 часа – Награждаване на участниците в конкурсите – връчване на грамоти и предметни награди.

v Всички участници ще бъдат отличени с грамота за участие.

v Гостите на фестивала ще имат възможността да дегустират вкусни домашни палачинки с ягодово сладко, а любителите-градинари ще получат и коренче разсад от ароматната кричимска ягода.

15.00 часа – Прожекция на „Ягодов сладкиш“ /анимация/ – залата на Общински младежки дом.

18.00 часа – закриване на Фестивала на ягодата.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...