A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Без категория » Бивш шеф на НАТО: Украйна ще бъде приета в алианса
Без категория Свят

Бивш шеф на НАТО: Украйна ще бъде приета в алианса

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази днес подкрепа за кандидатурата на Украйна за присъединяване към западния отбранителен съюз, предаде ДПА.

„Няма „ако“, няма „но“: Украйна трябва да се присъедини към НАТО и ЕС“, каза Расмусен на организирана от него среща, посветена на демокрацията, в Копенхаген.

„Украйна разви значителен военен потенциал и би могла да укрепи НАТО като член“, пише в документ, представен от Расмусен на срещата.

В своя „план от седем точки за Украйна за спечелване на войната и осигуряване на устойчив мир“ фондацията на Расмусен „Съюз на демокрациите“ отправя призив към западните партньори на Украйна да дадат приоритет на присъединяването на страната към НАТО и ЕС.

„Войната показа, че винаги ще има нестабилност и заплаха от руско нападение, докато Украйна е извън евроатлантическите структури. Устойчивият мир може да стане реалност само ако Украйна стъпи здраво в тези структури“, пише още в документа.

Според плана един ясен и надежден процес на присъединяване към ЕС също така ще ускори реформите в Украйна и ще укрепи основите на нейната демокрация.

Все още обаче няма времева рамка за присъединяване на страната към НАТО – повече от година след руската пълномащабна инвазия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг неотдавна косвено изключи възможността за присъединяване на Украйна към алианса по време на война, отбелязва ДПА.

От миналото лято бившата съветска република официално е кандидат за членство в ЕС, но 27-те държави членки все още трябва да вземат единодушно решение за водене на преговори. Киев се надява преговорите да започнат още тази година./M.cflorl

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...