майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » България » България няма пари да съфинансира компенсациите за зърнопроизводителите
Агро България Важно

България няма пари да съфинансира компенсациите за зърнопроизводителите

Явор Гечев
Явор Гечев

България не може да осигури на този етап съфинансиране към средствата от кризисния резерв, които Европейската комисия определи за нашите зърнопроизводители, претърпели икономически щети от безмитния внос на украинско зърно. Това каза служебният земеделски министър Явор Гечев пред ресорната парламентарната комисия, предаде БНР.

16 млн. евро от първия транш и 10 млн. евро от втория, това са сумите от кризисния резерв, обещани от Брюксел за българските земеделци. Оказва се, че сигурни на този етап са само първите 16 млн. евро.

„Що се отнася до допълнителните 10 милиона, решението е отложено за следваща дата. Не знам кога ще е тя“, каза пред депутатите от комисията министър Гечев.

За да започне изплащането на сигурните 16 млн. евро, трябва да се разработи методика, която Брюксел да одобри. „Разработили сме както варианти за плащането на декар, така и за количествата слънчоглед, които е имало към Нова година и по-скоро към 31 март“, обясни министърът.

Стана ясно че зърнопроизводителите одобряват подпомагане на декар, според Гечев обаче това е вариянт, който е най-рисков, защото Еврокомисията няма да го одобри. Ясно е на този етап, че национално съфинансиране не се предвижда, въпреки че комисията позволява държавата да удвои първата сума от 16 млн. и да утрои втората от 10 млн. евро. Пари обаче няма.

„Ще ми се да има съфинансиране, но това не зависи от нас. Тоест – ние в рамките на съществуващия бюджет няма как да предвидим допълнителни средства. Ако има бюджет, който да предвиди дадените средства – на драго сърце“, каза още земеделският министър.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...