майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » „Най-добрият квартал за живеене“ – Дебат по темата „Сигурност и спокойствие“
Важно Градът Най-добрият квартал Пловдив Пловдив Важно Район Западен Район Източен Район Северен Район Тракия Район Централен Район Южен

„Най-добрият квартал за живеене“ – Дебат по темата „Сигурност и спокойствие“

Продължава традиционната за Пловдив класация „Най-добрият квартал за живеене“, която се реализира по идея на Дарик радио, като продължение на националната кампания „Най-добрият град за живеене“. Партньор на инициативата е ПловдивПрес. Районните кметове на Пловдив дебатират в студиото на Дарик Радио – Пловдив с водещата Искра Койчева по темата „Сигурност и спокойствие“.

Гласуването в класацията започна на 1.11.2022 година и ще бъде възможно до 01.10.2023 само чрез интернет – в официалните сайтове и страниците на Дарик Пловдив и Пловдив прес.


Първи в дебата за сигурността се включва кметът на район „Южен“ Костадин Язов:

„Сигурността е дифинирана в няколко закона на българската държава. Като най-добре това е направено в Закона за класифицираната информация ,където се казва, че сигурността е състоянието на държавата. Тя може да се измерва с различни критерии и е дело на няколко институции, не само на МВР. Както в органите, които пряко отговарят за нея, така и съпътстващите организации и институции, и самите граждани, трябва да спомагат за нейното осъществяване. Сигурността се измерва количествено с финансов ресурс. Районната администрация на район „Южен“ може да спомага и го прави всячески, за да отговори на нуждата на основните институции. Например да се осигури видеонаблюдение на движението по основните улици и булеварди, в парковете. Възстановихме една площадка за безопасност на движението на улица „Скопие“, там децата се обучават на безопасност и в същото време трябва да опазваме самата площадка. Ние съумяхме да възстановим видеонаблюдението в парк „Белите брези“. В „Южен“ имаме пет голечи парка, от тях в три имаме наблюдение, в единия го възстановявахме заради вандалски прояви. Но проблемът е в това, че събирането на самата база с данни е доста скъпа услуга. Записите трябва да се пазят някъде, за да може да бъдат преглеждани при необходимост. Но това е дело на голямата община, защото тя има ресурс да закупи такива сървъри. Ние направихме друго. Осъществихме частична свързаност директно с районното управление на МВР. И при проблем, те могат веднага да реагират. Това е по-скоро превенция и е важно да се реагира бързо. Камери и физическа охрана са осигурени и за всичките детски градини и ясли в района. Съумяваме да се справим с осигуряването на сигурността на жителите, доколкото това е възможно с финансовия ресурс, с който разполагаме и доколкото това е в нашите правомощия“, обясни Язов.

Всички знаем каква е ситуацията в последните няколко години. Тя има пряко отношение към разходите, които се правят във всяка една бюджетна структура. И при по-малък бюджет, има неща, които са с предимство – например съществуването на социалните заведения – ясли, детски градини. Там също е необходимо наблюдение и охрана. Както казах, за всичките десет градини и четири ясли сме осигурили наблюдение и периметрова охрана. За съжаление, вандалските прояви продължават да съществуват, а за да се монтира масово видеонаблюдение в района, Голяма Община трябва да отпусне средства. Осветлението по големите пътни артерии и части от „Южен“ е ново, предстои поетапната му подмяна“, коментира той.

През 2019 година кандидатствахме по Норвежката програма и спечелихме около милион и двеста хиляди, с които подменихме осветителните тела в зоната на юг от булевард „Динеков“, на север от „Вапцаров“, на запад от „Македония“, в този триъгълник, който закрючва и Коматевския възел. Осигурихме икономия на ел енергия и където има по-тъмни места, се освети допълнително. Оказа се, че има и подготвителни дейности – една голяма част от захранващите кабели са маслени и не отговаряха на новите тела, също и електрическите табла тярбваше да се подменят, но това програмата не го финансираше. Ние се справихме с чудесно и в тази част на района сме подменили осветлението. Сега програмата е отворена наново и ще кандидатстваме пак.“

Кметът на район „Източен“ Иван Стоянов коментира темата така:

„В нашия район това е една от основните теми – ред, сигурност и спокойствие. Кварталът е доста разнообразен по особености. Една от мерките, които прилагаме е видеонаблюдението – по всички конфликтни точки. В района има много подлези, по Цариградско шосе например, те са пешеходни, но в тъмната част на деня стават някои инциденти. Ремонтираме ги непрекъснато, но виждаме, че така не става и приложихме превенция. Сложихме камери, сключваме договори за СОТ също. Има ефект, заснети са нарушители и вандали, които сме предали на Шесто РПУ за последващи действия. С изграждането на всеки нов обект в „Източен“ – парк, паркинг, детски площадки и др., монтираме видеонаблюдение. В парк „Каменица“ имаме седем камери, паркингът, който е зад блока на „Преспите“, който е с постоянно видеонаблюдение, детската площадка и паркингът на „Лотос“, по „Гладно поле“ сме поставили камери, много често от полицията ползват тези записи и установяват нарушения и престъпления. Камерите са с най-висока резолюция и на тях се вижда всичко. Така че това има ефект и помага срещу вандалите. Над 100 броя камери и нови стълбове с лед осветление са монтирани в „Източен“ в последните години“, заяви кметът на района Иван Стоянов.

Той настоява от години за увеличаване на щата на Общинска охрана, за което няколко пъти е писал до Голяма община.

„Задължително е и ново осветление. Но тази година за ремонт на подлези в бюджета ни има 0 лева. Проблемът трябва да се мисли по-глобално. Никой не ги иска като търговски площи и мислим варианти как да ги направим привлекателни, за да има желаещи да ги наемат и да се осигури охраната им“, коментира още Стоянов.

„На „Лотос“ 1 направихме една чисто нова детска площадка по желание на хората там, заедно с паркинг на мястото на старите гаражи, с ново осветление, с камери и сега хората искат да махнем площадката, защото има посегателства върху нея и има доста шум вечерно време. Но трябва да засилим човешката охрана по такива конфликтни точки“, обясни още кметът на „Източен“.

Кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров сподели:

„Много усилия сме положили през годините, в които съм кмет на района, но има места, където е много трудно да се въдвори ред. С камери за видеонаблюдение са оборудвани всички големи паркове в района, вандалите са установени, но за съжаление – без адекватни наказания“, обясни той.

В последния му кметски мандат, благодарение на поставените на повечето спирки в района камери, разрушаването им е сведено до минимум.

„Спомням си как навремето намерихме спонсор за подлеза на Цариградско шосе – на „Мария-Луиза“, за да го осветим и обезопасим. Но има места, където е трудно да въдворим нужния ред. Но това което правим, в Парка на репресираните поставихме осветление и камери, голямата борба беше парк „Лаута“. Там в годините имаше стари стълбове, стара мрежа, осветихме централната алея, после страничните, поставихме камери – над 25 само в парка“, разказа още Костадин Димитров.

Кметът на район „Западен“ Димитър Колев каза:

„“Западен“ като цяло е едно спокойно място за живеене. Всеки един нов проект в района е със заложени камери, които поставяме и на по-старите паркове и обществени сгради. Безспорно е, че видеонаблюдението в града трябва да се увеличи, защото то дава най-голям резултат по отношение на сигурността и спокойствието на жителите“,  категоричен е кметът на района Димитър Колев. И даде пример със заловени, благодарение на камерите, нарушители в Розариума и в парка в Прослав.

Солидно ще е видеонаблюдението и на новия парк на Гарнизонна фурна, където се предвижда монтирането на 25 устройства.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов заяви:

„Нивото на сигурност в района е приемливо и добро, предвид и факта, че „Централен“ е притегателно място не само за пловдивчани, а и за всички туристи. Почти навсякъде има работещо видеонаблюдение, записите се използват за установяване на нарушителите, търговските обекти също са оборудвани с камери“. Видеонаблюдение е монтирано и в източната част на Бунарджика, на Сахат тепе и на Трихълмието.

„В последните 7 години почти всички големи булеварди в „Централен“ и  80% от вътрешнокварталните улици са със сменено осветление, предстои поетапната му подмяна и в останалата част на района“, допълни още Стаменов.

 

ОЩЕ по темата

„Най-добрият квартал за живеене“ – колко сигурен и спокоен град е Пловдив

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...