майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Градът » Пожарникари от Хасково и Пловдив с впечатляваща демонстрация на иновативни технологии СНИМКИ
Градът Кадър на деня Общество Пловдив

Пожарникари от Хасково и Пловдив с впечатляваща демонстрация на иновативни технологии СНИМКИ

Пред спортна зала „Строител“ днес в Пловдив участниците и гостите на Форума „Киберзаплахите на бъдещето“, организиран от студенти в Пловдивския университет, бяха посрещнати от служители на пожарните служби в Хасково и Пловдив и униформени служители на реда от дирекцията на МВР. Областният град бе домакин на среща, на която студенти, преподаватели, огнеборци и доброволци от ДФ 112, обсъждаха опит при най-бързо развиващите се заплахи на бъдещето – кибератаките.

Пред залата бе разположена метеорологична станция, реално действаща и ползвана от пожарната служба в Хасково, монтирана на пожарен автомобил. Тя позволява събирането на метеорологични данни в реално време. Този безценен инструмент предоставя важна информация на противопожарните екипи, подпомагайки вземането на решения и ефективното разполагане на силите и средствата на ПБЗН.

Гл.инспектор Васил Димов от пожарната в Пловдив и колегата му – Веселин Бекяров от Хасково показаха набор от авангардни решения, предназначени за борба с горски пожари и наводнения с несравнима ефективност, които в момента се използват- устройства и превозни средства, включително мултикоптери, дронове, специализиран мониторингов автомобил и други. Горските пожари и наводненията са сериозни заплахи за нашата околна среда, общности и инфраструктура. Нуждата от иновативни инструменти и стратегии за борба с тези бедствия никога не е била по-голяма поради климатичните промени, затова се налага и използването на модерни технологии от екипите на Пожарна безопасност и защита на населението.

Сред акцентите на събитието беше демонстрацията на мултикоптер, безпилотен самолет, специално предназначени разузнаване при пожари и наводнения. Тези безпилотни летателни апарати дават нови възможности и ускоряват реакцията на спасителните екипи при бедствия и аварии. Огнеборецът Веселин Бекяров от Хасково показа пред участниците в събитието как работят термокамера, лазерен далекомер и очилата за нощно виждане, безпилотен самолет и мониторингов автомобил за ранно откриване на горски пожари.Тези устройства позволяват точно откриване и наблюдение на огнища на пожар и значително ускоряват потушаването им.

Посетителите останаха впечатлени от възможностите на специалното превозно средство за мониторинг, оборудвано с телескопична мачта и впечатляващ набор от сензори и инструменти. Най-съвременното оборудване на това превозно средство включва термо камера, способна да открива топлинни сигнали от големи разстояния, улеснявайки бързото идентифициране на потенциални опасности от пожар. Уникалното устройство, предназначено за изследване на овъглени дървесни остатъци, полимерни материали и сажди, което помага на разследващите да определят причината и времето на възникване на даден пожар. Показан бе и взривозащитен газов анализатор- важен инструмент за наблюдение на качеството на въздуха в опасни среди, който има жизненоважна роля за осигуряване на безопасността на пожарникарите и други лица, отговарящи за спешни случаи, като открива потенциално вредни газове, отделяни по време на пожари и производствени аварии.

Атракция бе тестерът за определяне на степента на термично поражение на електрически проводници, който снобдява с безценни данни, които ще спомогнат за определяне причината на пожара.


Представянето на иновативните технологии по време на форума в Пловдив, е знак за значителна стъпка напред в продължаващата битка с горските пожари и наводненията. Използвайки силата на тези усъвършенствани инструменти, екипите за спешно реагиране ще бъдат по-добре оборудвани, за да спасяват човешки животи, да защитават околната среда и да минимизират материалните щети за населението.


Списък на техниката, която бе представена:
– Мултикоптер DJI Mavic 2 Zoom;
– Безпилотен самолет с вертикално излитане и кацане – VTOL,
– Високопроходима пожарогасителна мобилна система за откриване, наблюдение и проследяване разпространението на пожари identiFIRE Mobile.
– Мобилна метеорологична станция Techno live WS-2307.
– Преносим газоанализатор КОЛИОН-1В;
– Взривозащитен ръчен аспиратор АМ-0059;
– Прибор за изследване на овъглени остатъци от дървесина, полимерни материали и сажди АКО1-01 ЭП;
– Тестер за определяне степента на термично поражение на проводници ТОП-01-ЭП;
– очила за нощно виждане Optix ForesterTM 3 със сериен №1402036;
– носима термокамера Optix DIANA IR;
– геофон и лайфгард- използвани за издирване на хора при земетресения
Демонстацията направена от огнеборците от Хасково и Пловдив е доказателство, че новите технологии значително улесняват работата на спасителните екипи./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...