A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » България » Близки на жертви при катастрофи: Войната по пътищата трябва да спре
България Важно Регион Хасково

Близки на жертви при катастрофи: Войната по пътищата трябва да спре

Близки на жертви при катастрофи излязоха на национален протест с искане за спешни мерки срещу войната по пътищата и по-сериозни мерки срещу шофьорите, прличинили тръгичните инциденти. Мирни шествия се проведедоха в няколко града на страната.

В столицата протестът беше на кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Русе“, където на 8 май при катастрофа загинаха двама влюбени.

„Всеки излиза, качва се на автомобила си и се оказва, че държи оръжие за масово поразяване“, коментира пред Bulgaria ON AIR Таня Василева, която е загубила дъщеря си в катастрофа.

Демонстрантите бяха категорични, че не трябва присъдите да бъдат намалявани, защото шофьорът си е признал.

По думите на Владимир Тодор от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи е наложително да има безкомпромисност при събираемостта на глобите и конфискация на автомобили на пияни и дрогирани шофьори, а общините да поставят камери. „Това не може да продължава – в мирно време да губим млади хора“, смята той.

„Ние сме във война. За 4-5 години изчезва един град с размерите на Батак. Всяка година има по 500-600 убити. Повечето от тях са млади хора“, обясни пред БНР Иван Спасов, организатор на протеста и представител на 250 български семейства, който са изгубили близки на пътя. Сред исканията на протестиращите е наличието на алкохол, наркотици в кръвта и грубото нарушение на Закона за движение по пътищата да се считат за умишлени престъпления. По думите на Спасов, сега убиецът остава 3 месеца в ареста. След това се укрива или получава условна присъда.

Десетки хора се събраха на протест срещу войната по пътищата и в Хасково. Той беше организиран от родители на загинали при катастрофи. Единият от шофьорите, причинили инцидентите е зад граница, а другият е получил условна присъда, въпреки че е направил над 80 нарушения на пътя.

Демонстрантите настояват за по-строго законодателство и повече контрол от страна на органите на реда. Те искат да отпаднат условните присъди и леките наказания за водачи, които са причинили смърт след употреба на алкохол и наркотици.

Настояват още за бързо правораздаване и отнемане на книжките на редовните нарушители. Хората затвориха за около половин час пътя към Димитровград на изхода от Хасково. Те запазиха и минута мълчание в памет на всички жертви, които е взела войната по пътищата.

„Правим го за децата на цяла България. Отнемат се по два човешки живота на ден по пътищата. Не е нормално, трябва да спрем тази война. Нека специалистите се съберат и преразгледат санкциите – да бъдат по-тежки. Нека джигите по пътищата да ги е страх да се качват, когато са пияни и дрогирани“, коментира един от демонстрантите.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...